Ne vjeruju Klancu

Agonija pomoraca s broda “Mirjana K” i dalje traje: “Već sedam puta su obećali smjenu, a mi smo još tu”

Marinko Glavan

Gospodin Alan Klanac nas je obavijestio da je smjena planirana za danas. To je već sedmi put da nas obavještava o dolasku smjene, a mi smo još uvijek na brodu, iako su nam odavno istekli ugovori i kompanija nas ne plaća, a grčke vlasti ne dopuštaju da odemo, kaže pomorac



RIJEKA – Pomorci s broda »Mirjana K«, već puna četiri mjeseca usidrenog ispred grčke luke Pirej, danas bi, prema najavama Alana Klanca, direktora tvrtke Alveus Capital koja upravlja brodom, mogli dobiti smjenu i konačno krenuti kućama. Na brodu, zaustavljenom zbog dugova, su četvorica hrvatskih članova posade, dva Albanca i jedan Crnogorac, kojima Klančeva tvrtka već četiri mjeseca ne isplaćuje plaće, a za to vrijeme u više su navrata ostajali bez dovoljnih zaliha hrane i vode.


Tako je bilo i do prije nekoliko dana, kada su zalihe vode na brodu pale na svega nekoliko boca, a ni hrane nije bilo dovoljno. Pomogli su im hrvatski pomorci, članovi posade jahte koja je u Pirej stigla na dok, koji su sve svoje zalihe hrane i vode donirali posadi »Mirjane K«. Hrvatski pomorci s jahte, za svoju plemenitu gestu prema kolegama u nevolji, nisu tražili nikakvo obeštećenje ni eksponiranje u javnosti, upravo suprotno, naglasili su da žele ostati anonimni.


Bukiranje karata


Hranu i vodu za pomorce s »Mirjane K« u međuvremenu je nabavila i grčka podružnica Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) pa za sad raspolažu dovoljnim količinama osnovnih životnih potrepština, iako kažu kako ne znaju do kad će još moći izdržati na brodu, a ne vjeruju ni najnovijoj Klančevoj najavi dolaska nove posade koja bi ih trebala zamijeniti.




– Gospodin Klanac nas je obavijestio da je smjena planirana za danas. To je već sedmi put da nas obavještava o dolasku smjene, a mi smo još uvijek na brodu, iako su nam odavno istekli ugovori i kompanija nas ne plaća, a grčke vlasti ne dopuštaju da odemo dok smjena ne dođe. U nekoliko navrata Klanac je čak i bukirao karte za avion, obećavajući nam odlazak kući, da bi dan ili dva prije leta otkazao karte. Svaki put se ponadamo da bi ovo konačno moglo završiti, a onda ne bude ništa od toga. Više mu ne vjerujemo ništa što kaže, tako da smo i ovu najavu smjene uzeli s velikom dozom rezerve, kaže jedan od članova posade »Mirjane K«.


Ističe i kako im Klanac, odnosno njegova tvrtka, ne osiguravaju dovoljne zalihe hrane, zbog čega su već jednom hranu kupili vlastitim novcem, a prije nekoliko dana su gotovo ostali bez pitke vode.


– Naši kolege koji su s jahtom ovdje došli na dok poslali su nam vodu i hranu. Zalihe nam je poslao i ITF, a gospodin Klanac tvrdi kako je on uvijek promptno organizirao dopremu hrane i vode na brod. Imamo točne datume i količine koje su stigle na brod. Zadnja pošiljka koju je on platio je bila 30. kolovoza, s tim da je riječ o zalihama za dva tjedna, a sad je već kraj rujna.


Navodno je, kako tvrdi, naručio novu »provištu«, ali samo za pet dana, no ništa nije stiglo na brod, kaže pomorac.


Liječnički nalazi


Hrvatskim članovima posade na »Mirjani K« istječe već četvrti mjesec bez isplate plaće od strane kompanije. Plaće za tri od četiri mjeseca isplatio im je P&I klub osiguravatelja broda, koji je, međutim, prema Konvenciji o radu pomoraca, dužan isplatiti najviše četiri plaće posadi, ukoliko to brodar nije učinio.


– Dobili smo najavu da će P&I isplatiti i tu četvrtu plaću, no ako ostanemo još koji tjedan na brodu, nećemo biti isplaćeni za to vrijeme. Ugovori su nam svima istekli, a više ne vjerujemo da će nam kompanija išta platiti, razočaran je pomorac.


Posredstvom ITF-a i hrvatskog veleposlanstva u Ateni, pregovori oko iskrcaja pomoraca vode se već dva mjeseca, no grčke lučke vlasti ne dopuštaju njihov iskrcaj dok je brod na sidru, ukoliko se na »Mirjanu K« ne ukrca nova posada. Takvu odluku pravdaju minimalno potrebnim brojem članova posade za siguran boravak broda na sidru, iako su vlasti Paname, pod čijom zastavom brod plovi, izdale dokument kojim je potvrđeno da su tri člana posade dovoljna za siguran boravak broda na sidrištu pa nisu omogućili niti iskrcaj barem dijela posade. Dvojica od njih imaju liječničke nalaze, koje su izdali grčki liječnici, prema kojima zbog svog zdravstvenog stanja nisu sposobni za rad na brodu, ali čak ni njima lučke vlasti Pireja ne dopuštaju iskrcaj i repatrijaciju.


Prema riječima Luke Simića, ITF-ovog inspektora iz Rijeke koji vodi slučaj broda »Mirjana K«, iskrcaj posade cijelo vrijeme dodatno opstruira sam Klanac, s najavama smjena, prodaje broda i dolaska posade novog vlasnika, ali od toga za sad nema ništa. Neslužbeno saznajemo da jedna od riječkih agencija za posredovanje u zapošljavanju pomoraca traži novu posadu za »Mirjanu K«, ali otkako je cijeli slučaj dospio u javnost, pomorci mahom odbijaju posao na tom brodu. Agencija putem koje su zaposleni sadašnji članovi posade, Kvarner Crewing Services, nedavno je, zbog dospjelih potraživanja, zatražila pokretanje stečaja nad Klančevom tvrtkom, a trgovački sud u Rijeci je donio rješenje o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom, tvrtkom Alveus Capital.