Tražio izizeće

AFERA HOTMAIL Povjerenstvo neće odlučivati o Plenkovićevom sukobu interesa

Hina

Nataša Novaković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Nataša Novaković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je trebalo donijeti odluku je li Plenković bio sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH (lex Agrokor).Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće u petak odlučivati je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor jer je premijer u četvrtak poslijepodne zatražio izuzeće predsjednice povjerenstva iz tog postupka, što je član Povjerenstva Davorin Ivanjek nazvao »stanovitom procesnom zlouporabom«.


Taj zahtjev, po riječima predsjednice Nataše Novaković, čini procesne smetnje za daljnje vođenje postupka u tom predmetu do donošenja odluke nadležnog tijela o njezinu izuzeću.No, zbog interesa javnosti izvjestitelj u tom predmetu Davorin Ivanjek pročitao je zahtjev za izuzećem u kojem je premijer naveo da je ona bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Predsjednica mora otkloniti svoje sudjelovanje s obzirom da je od 2006. do 2018. bila zaposlena u HUP-a, da je Agrokor član HUP-a, da je jedan od osnivača HUP-a Ivica Todorić koji je bio počasni predsjednik HUP-a, kao i da je od 2007. do 2011. predsjednik HUP-a bio Damir Kuštrak, član Uprave i Nadzornog odbora Agrokora, napisao je premijer u zahtjevu za izuzećem.


Ivanjek je rekao da je zahtjev za izuzećem došao neposredno prije same sjednice Povjerenstva, što se može smatrati »zlouporabom procesnih prava« jer se ne radi o novim okolnostima koje dužnosnik nije znao kad se u svom slučaju očitovao prije punih šest mjeseci.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je trebalo donijeti odluku je li Plenković bio sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH (lex Agrokor).


Povjerenstvo također treba odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv Plenkovića vezano uz »općenitu« neanonimnu prijavu u kojoj se navodi kako je premijer u sukobu interesa vezano uz njegovo navodno sudjelovanje u aferi Uljanik, u aferi SMS, aferi lex Agrokor i sl.(Hina) xmvr/xtdel ymd