JASAN STAV

Capak i Božinović: Novine mogu svugdje, pa i u kafiće, nema podataka da se koronavirus prenosi novinama

Portal Novi list

Novine u kafićima

Novine u kafićima

Ministar Božinović je odgovorio na pitanje jesu li novine dozvoljene u kafićima. Novine mogu biti svuda gdje su bile prije epidemije. Naravno da mogu, nigdje nije zabranjeno korištenje novina



ZAGREB – Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite govorilo se o mjerama za odvijanje turističke sezone, načina odvijanja državne maturi i nizu drugih tema, između ostalome i o proboju virusa u dom za starije osobe u Šibeniku.


– Istina je da u Šibensko-kninskoj županiji imamo u jednom domu jednu oboljelu osobu, detalje ne mogu reći, istražujemo, rekao je Krunoslav Capak, koji je odgovorio i na pitanje o mjerama za dječje igraonice i noćne klubove.


– Što se tiče dječjih igraonica smatramo da smo ih otvorili zajedno s preporukama za škole i dječje vrtiće. Ako trebaju dodatne mjere neka nam se vlasnici obrate. Noćni klubovi će tek doći na red, rekao je Capak.




O letu iz Franfurta je govorio Capak.


– Radi se o letu 2. svibnja iz Franfurta, bila su 74 osobe na njemu ukupno. Prvi oboljeli je evedentiran 5. svibnja, pa je tražena lista putnika i svi su oni identificirani.


Imali smo skenirane putovnice i adrese i telefone. Sve smo ih kontaktirali, a četiri osobe nismo u prvom navratu, ali sada su i one pronađene. Svima je određena mjera epidemiologa o samoizolaciji, rekao je Capak i dodao da je prva oboljela osoba simptome dobila nakon 3 dana, a to je slučaj iz Slavonskog Broda.


Ministar Božinović je odgovorio na pitanje jesu li novine dozvoljene u kafićima.


– Novine mogu biti svuda gdje su bile prije epidemije. Naravno da mogu, nigdje nije zabranjeno korištenje novina.


Capak se nadovezao i kazao da nema podataka u literaturi da bi se koronavirus prenosio novinama.


– Istina je da je prvo postojala preporuka, ali samo iz higijenskih razloga. Ako netko lista novine i namočio je prst, može prenijeti i druge bolesti. Vjerujemo u higijenske navike građana i novine će biti u ugostiteljskim objektima i svugdje gdje je potrebno, kazao je Capak.