Državna matura

Maturanti pišu probni online esej iz Hrvatskoga jezika

Hina

Borna Filić PIXSELL

Borna Filić PIXSELL

Za pisanje probnog online eseja iz Hrvatskoga jezika mogli su se prijaviti svi maturanti – učenici gimnazija i strukovnih škola, a ukupno se prijavilo 13.180 učenika



Maturanti pišu u utorak probni online esej iz Hrvatskoga jezika kojemu je cilj da povratnom informacijom o napisanom eseju pomogne učenicima da se što kvalitetnije pripreme za ispit državne mature iz Hrvatskoga jezika, te da se testiraju mogućnosti online provedbe državne mature. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanja obrazovanja pokrenulo je pisanje probnog online eseja iz Hrvatskoga jezika.



Za pisanje probnog online eseja iz Hrvatskoga jezika mogli su se prijaviti svi maturanti – učenici gimnazija i strukovnih škola, a ukupno se prijavilo 13.180 učenika, Maturanti su mogli odabrati koju razinu žele pisati – A ili B. Kao i na pravoj maturi, učenici će po razinama dobiti jedan esejski zadatak i njega rješavati, a za to će imati 160 minuta.




Prilikom kreiranja probnog online eseja, vodilo se računa i o učenicima s teškoćama kojima je omogućeno dulje pisanje, odnosno kasnija predaja eseja, prilagodba oblika, veličine slova, kao i mogućnost korištenja čitača ekrana za učenike s oštećenjem vida. Pisanje esejskog zadatka odvijat će se na CARNET-ovoj prilagodbi Moodlea, platformi Loomen. Učenici će se na sustav povezivati preko ove poveznice već od 9 sati kad će započeti s čitanjem uputa o online pisanju eseja.


Čitanju i rješavanju esejskog zadatka moći će započeti točno u 10 sati. Rezultate će učenici dobiti u tjednu koji započinje 25. svibnja. Svim učenicima želimo puno uspjeha u pisanju probnog online eseja. Za ocjenjivanje probnog eseja Ministarstvo će nastavnicima izdati potvrdu o sudjelovanju i doprinosu realizaciji rezultata projekta na državnoj razini koja se može koristiti sukladno Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima te tako nastavnici ostvaruju dodatne bodove za napredovanje.