Najdugovječniji prosvjed za ljudska prava

18 PONOSNIH GODINA Danas u Zagrebu povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji

P. N.

Foto Igor SOBAN / PIXSELL

Foto Igor SOBAN / PIXSELL

Nakon okupljanja na Rooseveltovom trgu, povorka će proći središtem Zagreba - Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom sve do Ribnjaka - gdje će se na koncu održati javni skup i koncert grupe "Le Zbor"Danas popodne pod sloganom “Osamnaest ponosnih godina” u Zagrebu kreće povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji. Proći će središtem grada od Rooseveltovog trga do Parka Ribnjak, javlja televizija N1.


Iz udruge Zagreb Pride ocijenili su kako se radi o “najdugovječnijem političkom prosvjedu za ljudska prava u Hrvatskoj”.


Nakon okupljanja na Rooseveltovom trgu, povorka će proći središtem Zagreba – Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom sve do Ribnjaka – gdje će se na koncu održati javni skup i koncert grupe “Le Zbor”.
“Borbu za stečenu slobodu i prostor koje imamo danas u Hrvatskoj hrabro smo i krvavo započele 2002. godine, kao što su i naše suborkinje ustale protiv ugnjetavanja u Stonewallu prije 50 godina, čime je započeo pokret za prava LGBTIQ osoba u SAD-u i svijetu”, podsjetili su iz Zagreb Pridea.


U osamnaest ponosnih godina pokazali smo da stvarnost možemo mijenjati jedino zajedno i da u društvu kakvo stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrliti one koje se isključuje, mlati i ponižava, poručili su.


U najavi ovogodišnje povorke ponosa, 18. po redu, također su poručili: “Ovo nije samo faza, tu smo, dio smo društva i ne idemo nigdje. Ovo je zemlja za sve nas, a stajati na pravoj strani povijesti znači biti na margini danas, u otporu sutra i u slobodi vječno”, ističu iz udruge Zagreb Pride.