VELIKE PROMJENE

Hrvatska pustila u proceduru niz zakona o proizvodnji hrane: SDP tvrdi da će donijeti gašenje velikog broja OPG-ova

P. N.

foto: Sebastian Govorčin/Zadarski list

foto: Sebastian Govorčin/Zadarski list

e možemo se načuditi tome da savjetovanje traje samo 15 dana, do 13. kolovoza 2022., kažu u SDP-u.ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede je u petak 29. srpnja 2022. godine u tišini pustilo nekoliko zakona u savjetovanje s javnošću računajući valjda da će se bez puno pozornosti javnosti važni nacrti zakona lagano provući. SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu osvrnuo se na njih.


Dok se poljoprivrednici bore sa sušom, enormnim povećanjem cijena, dok nitko ne zna kakva nas jesen čeka, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da je očito baš sada idealno vrijeme da se nacrti zakona puste u proceduru. Ne možemo se načuditi tome da savjetovanje traje samo 15 dana, do 13. kolovoza 2022., za vrlo važne zakone poput:


– Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, kojim se mijenja čak 47 od ukupno 53 članka. Već se iz broja članaka koji se mijenjaju vidi da prva verzija zakona nije pripremljena kvalitetno, što je na terenu izazvalo pravi kaos. Ovim izmjenama Zakona OPG-ovima se nameću dodatne obveze i ograničava poslovanje. Bojimo se da će to doprinijeti gašenju velikog broja OPG-ova, naročito malih, te će se smanjiti poljoprivredna proizvodnja.
– Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi, kojim se mijenja 73 članka. Izmjene ovog Zakona vezane su za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) od 2023. do 2027., ali i za izradu Strateškog plana ZPP-a koji valjda, zbog nepostojanja zakonodavnog okvira, još nije poslan Europskoj komisiji na odobrenje. Napominjemo da su brojne države članice svoj zakonodavno okvir u ovom području uskladile već 2021. s ciljem informiranja poljoprivrednika o obvezama koje ih čekaju.


Dan ranije (28. srpnja 2022.) objavljen je i novi nacrt prijedloga Zakona o hrani, s čijom izradom se oteže više od tri godine. No, savjetovanje za ovaj prijedlog traje do 28. kolovoza 2022., dakle punih 30 dana kako je i propisano Zakonom o pristupu informacijama. Vjerojatno zbog grižnje savjesti.


Ne može se naći opravdanje za skraćivanje roka savjetovanja s javnošću, osim činjenice da se kasni, a to i nije neka novost u radu Ministarstva poljoprivrede, o čemu smo već više puta govorili i pisali. Naime, ti isti zakoni koji su sada „žurni” prema prijedlogu Plana zakonodavnih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske za 2022. godinu trebali su biti doneseni krajem prvog ili drugog tromjesečja ove godine.


Sami poljoprivrednici znaju koliko su ti zakoni važni za njih. O njima ovise njihove potpore kao i njihovo ukupno poslovanje. Ovim putem pozivamo obiteljska poljoprivredna gospodarstva, agronome i sveukupnu javnost da se aktivno uključe u savjetovanje i daju svoje prijedloge.