TRAŽE VIŠE

Hrvatska kao tranzit zona za strane radnike: Nepalci stigli, počeli raditi, pa ekspresno pobjegli u Njemačku

P. N.

Foto Vedran Sitnica

Foto Vedran Sitnica

Poslodavac čeka radnika nekoliko mjeseci, a onda mu on prebjegne. Postoje određena saznanja da neke agencije koje dovezu radnike iz Nepala u Hrvatsku imaju organizirane rute kako ih dalje plasirati na neko drugo tržište rada.Strani radnici “bježe” poslodavcima i odlaze onima koji plaćaju više ili nude bolje uvjete rada.


Petorica Nepalaca nisu se pojavila na poslu u tvrtki u Dubravi u Međimurju, a policija, koju je pozvao poslodavac, samo je potvrdila da su “samovoljno” napustili tvrtku i otišli s mobitelima i radnom odjećom, piše Poslovni dnevnik.


To nije jedini takav primjer. Strani radnici “bježe” poslodavcima i odlaze onima koji plaćaju više ili nude bolje uvjete rada.
Nakon što se “čekiraju” u Hrvatskoj i ishode papire, nekima je novi cilj Njemačka ili neka druga zapadnoeuropska država. “Da, to se događa. Poslodavac čeka radnika nekoliko mjeseci, a onda mu on prebjegne. Postoje određena saznanja da neke agencije koje dovezu radnike iz Nepala u Hrvatsku imaju organizirane rute kako ih dalje plasirati na neko drugo tržište rada.


Mi nismo imali takvih problema jer posredujemo isključivo u zapošljavanju radnika s Filipina. Filipini imaju ministarstvo koje kontrolira svoje državljane koji rade u inozemstvu. S drugim državama nije tako”, kaže Stjepan Jagodin iz agencije za zapošljavanje radnika s Filipina.


Ističe da su u prvih sedam mjeseci 9893 poslodavca zatražila suglasnost za zapošljavanje stranih radnika za 396 različitih zanimanja.