PORAŽAVAJUĆI PODACI

Hrvatska je po visini plaća blizu europskog dna: Evo pregleda zemalja, pa i onih sa sedam puta većom plaćom od naše

P. N.

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za svibanj ove godine iznosila je 43,01 kunuHrvatska se nalazi na samom dnu prema podacima Eurostata za 2021. godinu o prosječnoj neto plaći u zemljama Europe, a od nje manju plaću imaju samo Turska, Bugarska, Rumunjska i Mađarska.


PIXSELL


Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za svibanj 2022. godine 7.690 kuna, što je nominalno više za 8,2 posto, a realno niže za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u srijedu, piše Poslovni.hr.


U odnosu na plaću za travanj ove godine, prosječna neto plaća za svibanj bila je nominalno više za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto.
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za svibanj ove godine iznosila je 43,01 kunu, što je u odnosu na travanj niže za 2,7 posto, a u odnosu na svibanj lani rast za 3,5 posto.


U svibnju je bilo prosječno 175 plaćenih sati, što je u odnosu na travanj rast za 4,8 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti zdravstvene zaštite, 190, a najmanji broj plaćenih sati u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja, 159.