SLUČAJ ZOVKO

HND traži ispriku od HRT-a: Pokazali se kao serijski tužitelj svojih novinara i urednika

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Izvršni odbor HND-a u priopćenju podsjeća da HRT prema prvostupanjskoj presudi Zovka mora vratiti na njegovo radno mjesto na javnoj radioteleviziji i ističe kako se nada da je nakon četiri godine ovim procesom "završeno višestruko sudsko maltretiranje" Zovka i njegove obitelji, ali i HND-a.ZAGREB – Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je zatražilo ispriku glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba i osnivanje neovisnog povjerenstva o slučaju predsjednika HND-a Hrvoja Zovka nakon što je HRT protiv Zovka izgubilo sudski spor.


Izvršni odbor HND-a u priopćenju podsjeća da HRT prema prvostupanjskoj presudi Zovka mora vratiti na njegovo radno mjesto na javnoj radioteleviziji i ističe kako se nada da je nakon četiri godine ovim procesom “završeno višestruko sudsko maltretiranje” Zovka i njegove obitelji, ali i HND-a.


“HRT, koji je država osnovala da bude javna ustanova i javni servis građana, od 2018. do danas pokazao se kao serijski tužitelj kako svojih novinara i urednika, tako i svih ostalih naših kolega koji bi se usudili propitkivati rad i djelovanje onih koji su njome upravljali, a vrhunac je podizanje tužbi protiv cehovskog društva osnovanog 1910. godine, kao i njezinog predsjednika”, navode u priopćenju.
Stoga smatraju da “Zovko i njegova obitelj za ovakav, u demokratskim društvima nezabilježen progon, zaslužuju ne samo ispriku glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba i svih onih koji su u tome sudjelovali, nego i osnivanje nezavisnog saborskog povjerenstva s obzirom na to da će sve troškove ovakvih suludih procesa platiti građani ove zemlje koji uredno plaćaju pretplatu HRT-u”.


Također, predlažu saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije da što prije na dnevni red svoje sjednice stavi ovu temu, kao i dosadašnje upravljanje HRT-om, “jer je iz obrazloženja sudskih presuda vidljivo da su ih i bivši ravnatelj Kazimir Bačić i sadašnji Robert Šveb pogrešno i lažno informirali o stanju na HRT-u”.