CRO Demoskop

HDZ najjača stranka u Hrvatskoj, Zoran Milanović najpopularniji političar. Trend za predsjednika države nije dobar

P. N.

foto: Davor Kovačević

foto: Davor Kovačević

Kao najnegativnijeg političara ispitanici, njih 26,1 posto, vide premijera Andreja Plenkovića, a zatim Zorana Milanović, kojeg kao negativca vidi nešto više od 22 posto ispitanih.Prema tedovitom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, koje u suradnji s Promocijom plus objavljuje RTL, HDZ još uvijek figurira kao najpopularnija hrvatska politička stranka. U ovom trenutku stranku Andreja Plenkovića podržava 27 posto ispitanih. U anketi za prosinac zabilježen je mali pad u odnosu na prošli mjesec, kad je HDZ podržavalo 27,4 posto ispitanih. Druga po popularnosti politička stranka je SDP, koji ima podršku nešto veću od 16 posto ispitanih birača. Treća politička opcija je MOŽEMO!, s podrškom od 14,2 posto birača. Slijede MOST s podrškom od 8,5 posto birača te Domovinski pokret s podrškom koja se kreće oko pet posto.


Upitani o najpopularnijim političarima, ispitanici su za najpozitivnijeg birali predsjednika Zorana Milanovića, koji ima 19,8 posto podrške. Međutim, rejting mu je u odnosu na prethodni mjesec značajno pao. U studenom ga je podržavalo 23,7 posto ispitanika. Andreja Plenkovića kao najpozitivnijeg političara u prosincu ocijenilo je nešto više od 15 posto ispitanih. Kao treći najpozitivniji političar ocijenjen je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević s 6,1 posto podrške, dok ministra financija Zdravka Marića kao najpozitivnijeg vidi tri posto ispitanih. Slijede gradonačelnik Vukovar i šefa Domovinskog pokreta Ivan Penava s 1,8 posto podrške, Marija Selak Raspudić s 1,7 posto podrške, Sandra Benčić iz platforme MOŽEMO! s 1,3 posto podršk te Peđa Grbin s 0,9 posto podrške u izboru za najpozitivnijeg političara. Tu su još i Miro Bulj s 0,9 posto te Božo Petrov iz MOST-a s 0.8 posto podrške ispitanih.


Kao najnegativnijeg političara ispitanici, njih 26,1 posto, vide premijera Andreja Plenkovića, a zatim Zorana Milanović, kojeg kao negativca vidi nešto više od 22 posto ispitanih. Na listi negativaca je Zlatko Hasanbegović, kojeg tako vidi 3,2 posto ispitanika, kao i MIlorad Pupovac (2,9 posto), Gordan Jandroković, Miro Bulj (2,2 posto), Mario Banožić (2,2 posto), Peđa Grbin (1,4 posto), Vili Beroš (1,2 posto) te Tomislav Tomašević (1,1 posto). Sve političare negativnima doživljava više od deset posto ispitanika.
Ured predsjednika je od ispitanika dobio prosječnu ocjenu 2,95, Vlada 2,32 a Sabor 2,12. Više od 73 posto građana smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, dok 16 posto birača vjeruje da je smjer u kojem država ide – dobar.