Ograničavanje nevladinih organizacija

Gruzijski parlament izglasao kontroverzni zakon o “inozemnim agentima”

Hina

Reuters

Reuters

Zastupnici u Tbilisiju su u konačnom činu u utorak zaobišli veto proeuropske predsjednice Salome ZurabišviliMOSKVA – Gruzijski parlament u utorak je izglasao zakon koji ograničava rad nevladinih organizacija financiranih iz inozemstva, usprkos velikim prosvjedima i predsjedničkom vetu.


Zastupnici u Tbilisiju su u konačnom činu u utorak zaobišli veto proeuropske predsjednice Salome Zurabišvili. Ona je rekla da je zakon koji od nevladinih organizacija s inozemnim financiranjem traži da se registriraju kao „inozemni agenti” ruski „u srži i prirodi”.


Gruzijski parlament podržao je kontroverzni zakon prošli tjedan, usprkos velikim prosvjedima u Tbilisiju i pozivima Europske unije i Sjedinjenih Država da to ne učini.
Tisuće Gruzijaca prosvjedovale su protiv tog zakona za koji strahuju da će ugroziti gruzijski put prema EU-u i utišati organizacije i medije kritične prema vlasti, kao u Rusiji gdje je donesena slična mjera.


No vladajuća većina na kraju je ipak odobrila taj zakon koji ograničava inozemni utjecaj na nevladine organizacije te pojačava nadzor nad njima i neovisnim medijima koji dobivaju više od 20 posto financiranja izvana.