Ministar financija

Zdravko Marić: Korona nas je dosad koštala 21 milijardu kuna

Portal Novi list

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

Kroz par dana ćemo na sjednici Vlade izaći s novom projekcijom za cijelu godinu pa ćemo vidjeti kakva će biti prihodovna strana. Projekcija pada će biti niža, očekujemo bolji rezultat nego smo na početku računali, rekao je MarićMinistar financija Zdravko Marić u RTL-u Danas komentirao je Vladinu odluku da se produlje gospodarske mjere zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa.


“​Dosad je za očuvanje radnih mjesta isplaćeno 6,3 milijardi kuna, treba tome pridodati dodatne troškove koje smo imali za zdravstveni sustav koje početno nismo planirali, a i neke druge izdatke. Sve skupa kad zbrojimo to je negdje oko 11,2 milijarde kuna do sada. To je sve već podmireno iz državnog proračuna”, rekao je Marić.


U problemu je i prihodovna strana proračuna. Pada osnovna potrošnja, utržak PDV-a se smanjio.
“Zbog gospodarske neaktivnosti imate pad prihoda, a u isto vrijeme imali smo i mjere, prvo odgode, onda otpisa. Zatraženo je negdje 5,3 milijarde ukupno, do sada otpisano negdje 2,5 milijarde kuna.


To sve skupa kad zbrojite i dodate ovaj pad poreznih prihoda uslijed korone, mi smo došli do razine od gotovo 21 milijardu kuna kad bismo podvukli crtu i rekli koliko nas korona do sada košta.


Kroz par dana ćemo na sjednici Vlade izaći s novom projekcijom za cijelu godinu pa ćemo vidjeti kakva će biti prihodovna strana. Projekcija pada će biti niža, očekujemo bolji rezultat nego smo na početku računali”, kazao je Marić.


Što će biti s plaćama?


Vlada je prije koronakrize preuzela neke obaveze, što će biti s plaćama u školstvu i ostalim državnim i javnim službama?


“Držimo se određenih dogovora sporazuma koje smo potpisali. Sjest ćemo ponovno na jesen sa sindikatima. Ne bih ništa najavljivao javno. Sjest ćemo i s njima skupa raspravljati”, odgovorio je Marić.


Državna blagajna je prazna, uzdamo se u europska sredstva. A prve novčanice iz EU-a mogle bi stići do kraja ove godine.


“Većinu mjera do sada je financiranja isključivo iz proračuna, ali već smo neke od postojećih operativnih programa eurofondova preraspodjeljivali, prenamjenjivali. Prije par dana odobren je SURE program, on je ipak zajam, ali ga praktički od sada možeemo koristiti. Milijardu eura ukupan iznos.


Prve novčanice iz dijela REACT EU već su moguće do kraja godine. Iduću godinu, ono na što možemo račuanti, je 10 posto nekakvog predujma, mi računamo na oko tri milijarde kuna.


Nacionalni plan oporavka svih zemalja šalje se do travnja, onda se on vrednuje, evaluira i do kraja iduće godine će krenuti do konkretizacije projekata. No neke mjere već idu do kraja ove godine”, rekao je Marić.


Čeka li nas val ovrha?


Mnogi se boje vala ovrha u 2021.


“Mislim da svi skupa trebamo pozvati na zajedničko djelovanje, i vjerovnike. Ta mjera od tri mjeseca pa potom prolongacija za još tri je bila mjera koja je izravno pomagala dužnike, ona ističe sad u desetom mjesecu.


Međutim, kao što smo mi s poreznim dugovima, svi koji su išli u odgodu i kad je to završilo nije nam bila namjera ‘skočiti za vrat’, nego dajemo mogućnost obročne beskamatne otplate do 24 rata. Tim bi se trebali neki drugi vjerovnici voditi da ne dođe do neželjenih efekata”, smatra Marić.


Danas je u Banskim dvorima bio i američki veleposlanik Robert Kohorst.


“Uručio mi je nacrt sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om. To je priča stara više od dva desetljeća. S naše strane možete očekivati maksimalnu efikasnost i nadamo se uspješnom razrješavanju tog jednog važnog problema”, rekao je Marić u RTL-u Danas.