Zamršena situacija

Za zadnji dan rujna sazvana Skupština vjerovnika Uljanika: Dug Adriadiesela uteg za novi početak

Orjana Antešić

Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

Uljanik je propao, brodovi nisu sagrađeni, pomoćni motori ostali su u Karlovcu, a Uljanik u stečaju danas, po osnovi neizvršenih obveza, kao i povrata uplaćenih avansa, potražuje od Adriadiesela više od 24 milijuna kunaRIJEKA – Odluke oko daljnjih postupanja vezano za zamršene poslovne odnose između Uljanika i karlovačkog Adriadiesela koji datiraju još iz 2016. godine razlogom su zbog kojih je za 30. rujna sazvana Skupština vjerovnika Uljanika. Riječ je o ugovorima za isporuku pomoćnih agregata za dvije novogradnje koju je nekadašnje vodstvo Uljanika sklopilo s ovom karlovačkom tvornicom, koja je u većinskom vlasništvu tvrtke Jadranska ulaganja, iza koje stoji obitelj Danka Končara odnosno njegov sin, Nenad.


Osporena tražbina


Uljanik je propao, brodovi nisu sagrađeni, pomoćni motori ostali su u Karlovcu, a Uljanik u stečaju danas, po osnovi neizvršenih obveza, kao i povrata uplaćenih avansa, potražuje od Adriadiesela više od 24 milijuna kuna. S druge strane Adriadiesel je kod otvaranja stečajnog postupka prijavio tražbine prema Uljaniku u ukupnom iznosu blizu 13,4 milijuna kuna, od čega daleko najveći dio proizlazi iz ugovora o ustupanju-cesiji kojom je Kermas energija Danka Končara ustupila Adriadieselu 12,5 milijuna kuna odnosno 1,7 milijuna eura »svojih« potraživanja prema propalom pulskom holdingu, a po osnovi ugovora o pozajmnici od 12,6 milijuna eura koliko je u ljeto 2018. godine, podsjetimo, iz Kermasa posuđeno Uljaniku, u kojem tada više nisu imali za plaće. Vrijedi spomenuti i da je ta pozajmnica Kermas energije osigurana založnim pravom na zgradi bivše »Kasarne« u Puli, površine od oko 20.000 četvornih metara, a koja bi se uskoro mogla naći na prodaji u stečajnom postupku brodogradilišta Uljanik.


Prijavljenu tražbinu Adriadiesela sud je na koncu osporio iz razloga što potraživanja Uljanika kao stečajnog dužnika premašuju iznos te tražbine.
Eskalacija neraščišćenih odnosa oko posla s pomoćnim agregatima za dvije novogradnje između Adriadiesela i Uljanika dogodila se još početkom 2019. godine, kada je Uljanik na više mjeseci blokirao račun karlovačke tvornice, a u materijalima za predstojeću Skupštinu vjerovnika može se, pored ostalog, pronaći i informacija da je tadašnje rukovodstvo Uljanika, na čelu s Emilom Bulićem, podnijelo PNUSKOK-u kaznenu prijavu zbog slučaja u kojem su pomoćni agregati za novogradnju 526 praktički dva puta plaćeni – najprije Adriadieselu, s kojim je originalno sklopljen ugovor za izradu motora, a drugi put tvrtki iz Kine s obzirom na to da iz karlovačke tvornice nisu bili ispunili svoje ugovorne obveze.


Plan za rješenje


Nakon što je Uljanik završio u stečaju između stečajnih upravitelja i predstavnika Adriadiesela održano je više sastanaka na kojima se razgovaralo o detaljima iz tih nekadašnjih poslovnih odnosa iza kojih su se ostali vući repovi »teški« par desetaka milijuna kuna. Nakon posljednjeg sastanka Adriadiesel je putem svojeg odvjetnika dostavio prijedlog nagodbe, o kojemu je obaviješten Odbor vjerovnika Uljanika u stečaju, kao i stav stečajne upraviteljice Ružić, temeljem pribavljenih mišljenja pravnih stručnjaka, da taj prijedlog nije prihvatljiv.


Konačna odluka oko raspetljavanja tih odnosa na koncu je prepuštena Skupštini vjerovnika, a sukus onog što predlaže stečajna upraviteljica jest da Uljanik u stečaju dođe do pomoćnih agregata za novogradnju 526, čiji je u konačnici i formalni vlasnik, tim više što je riječ o motorima za brod za prijevoz stoke na kojem se zasniva ponovni početak brodogradnje u Puli kroz novu tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856, za što je Vlada prošli tjedan izdala državna jamstva. Adriadieselu bi se omogućila obročna otplata dospjelih obveza po ovom ugovoru, uz obvezu isplate većeg dijela plaćenih avansa za pomoćne agregate za novogradnju 522. Ako stečajna upraviteljica dobije zeleno svjetlo od Skupštine vjerovnika, a u karlovačkoj tvornici odbiju taj prijedlog sporazuma, Uljanik bi u stečaju protiv Adriadiesela pokrenuo sudske postupke te aktivirao deponiranu zadužnicu.