Pad burzovnih indeksa

Wall Street pao drugi dan zaredom, ulagači se plaše rasta inflacije u dužem periodu

Hina

Reuters

Reuters

Ulagači se plaše jačanje inflacije, premda američka središnja banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politikuNa Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u utorak, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše jačanja inflacije u dužem razdoblju, premda Fed poručuje da bi rast potrošačkih cijena mogao biti privremen.


Dow Jones skliznuo je 473 boda ili 1,36 posto, na 34.269 bodova, dok je S&P 500 pao 0,87 posto, na 4.152 boda, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 13.389 bodova.


Pritom su u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale, a najviše u energetskom sektoru, u prosjeku 2,6 posto, što je posljedica pada cijena nafte. Rast je jučer zabilježio samo rudarski sektor jer su porasle cijene sirovina.
Takva kretanja posljedica su strahovanja ulagača od jačanja inflacije zbog nekoliko razloga.


Golemi fiskalni poticaji trebali bi potaknuti potrošnju građana, što bi moglo izazvati rast potrošačkih cijena.


Oporavak gospodarstava izazvat će, pak, jačanje potražnje za sirovinama, a kako su zbog koronakrize poremećeni nabavni lanci, cijene sirovina već dulje vrijeme rastu. I to bi moglo ojačati inflacijske pritiske.


Uz to, u posljednje vrijeme kompanije povećavaju plaće kako bi privukle kvalificirane radnike, što bi također moglo ojačati inflacijske pritiske.


„Strahovanja od inflacije i dalje su prisutna. Problem s nabavnim lancima, golemi fiskalni poticaji i nedostatak kvalificiranih radnika pridonijeli su strahovanjima od jačanja inflacije u ljetnim mjesecima”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.


Ulagači se plaše jačanje inflacije, premda američka središnja banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.


„Čini se da tržište ne vjeruje Fedu koji poručuje da neće podići ključne kamatne stope sve do 2023. godine. Ovo bi mogao biti slučaj kada Fed i tržište ne vide situaciju istim očima”, kaže Detrick.


I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,47 posto, na 6.947 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,82 posto, na 15.119 bodova, a pariški CAC 1,86 posto, na 6.267 bodova.