Niz ponuda

Velik interes za preuzimanje Belja, PIK-a Vrbovec i VUPIK-a: Agrobiznis Fortenove “snimaju” Podravka i srbijanski Delta holding

Dražen Katalinić

Fortenova traži maksimalan doprinos očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje / Foto : DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Fortenova traži maksimalan doprinos očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje / Foto : DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Podravka će tek po završetku procesa dubinskog snimanja donijeti odluku o potencijalnom podnošenju obvezujuće ponude za preuzimanje poljoprivrednog dijela poslovanja Fortenova Grupe, istaknuli su iz PodravkeFortenova grupa izvijestila je o velikom interesu za preuzimanje njezinih kompanija iz poljoprivrednog biznisa – Belja, PIK-a Vinkovci i Vupika, a odabrane ponuđače pozvala je na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede. Navode da je određeni broj odabranih ponuđača pozvan na obavljanje dubinskog snimanja poslovanja, čime su u Forteonovi odlučili nastaviti sa sljedećom fazom postupka potencijalne prodaje, a nakon što su primili niz neobvezujućih ponuda i obavili dodatne razgovore s ponuđačima.


Iz Fortenove poručuju da će pri odabiru strateškog partnera, kao i u slučaju prodaje poslovnog područja zamrznuta hrana, biti usmjereni na one koji će osim plaćanja fer cijene dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje. Naime, radi se o tvrtkama iz agrarnog biznisa koje je značajno u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj i u koje je Fortenova grupa proteklih godina znatno ulagala, čime je podigla njegovu ukupnu vrijednost, navode u kompaniji. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Belje, Vupik i PIK Vrbovec proizvode na otprilike 33 tisuće hektara državnog zemljišta, najvećim dijelom u Slavoniji, a zemljišta koriste putem dugogodišnjih koncesija, zakupa ili privremenih ugovora.


– Zadovoljni smo što ćemo u postupak dubinskog snimanja ući s nekoliko iznimno snažnih potencijalnih partnera. Iako sada ulazimo u fazu dubinskog snimanja, dovršetak procesa i dalje ovisi o pronalaženju strateškog partnera koji će prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i njezinih ljudi, izjavio je glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško.
Podsjetimo, Fortenova grupa je krajem siječnja izvijestila da je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda. Proces ispitivanja interesa započeo je slanjem informativnog materijala na adrese potencijalno zainteresiranih kupaca, a test tržišta je kroz neobvezujuće ponude pokazao postojanje velikog interesa za preuzimanje kompanija iz poslovnog područja poljoprivreda, kažu u Fortnenovi.


Dosad je poznato da su za kupnju Fortenovinog agrobiznisa načelan interes pokazali neki arapski investitori, srbijanski Delta holding, ali i Podravka, iz koje su jučer izvijestili da su pristupili procesu dubinskog snimanja u postupku prodaje poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe.


– Postupak procesa dubinskog snimanja je i za Podravku i za prodavatelja i dalje neobvezujući proces, kao i podnošenje neobvezujuće ponude koje je tome prethodilo, navodi se u obavijesti Podravke na Zagrebačkoj burzi, dodavši da je Podravka strateški usmjerena na razvoj poslovanja koji uključuje potencijalne akvizicije, kao i ulaganja i razvoj segmenta poljoprivrede.


– Međutim, Podravka će tek po završetku procesa dubinskog snimanja donijeti odluku o potencijalnom podnošenju obvezujuće ponude za preuzimanje poljoprivrednog dijela poslovanja Fortenova Grupe, istaknuli su iz Podravke.