Puni dokovi i zauzeti vezovi

Uspjeh brodogradilišta u Martinšćici: »Viktor Lenac« lani ostvario dobit od 20,3 milijuna kuna

Orjana Antešić

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

U odnosu na 2018. godinu, u »Lencu« su lani poslovne prihode povećali za čak 24 posto, odnosno za više od 60 milijuna kuna dok su, s druge strane, rashodi bili veći za 7,6 posto ili 20,7 milijuna kuna, što se objašnjava svim poduzetim mjerama na povećanju efikasnosti rada - od smanjenja fiksnih troškova poslovanja, smanjenja outsourcinga, ali se najveći efekti pripisuju optimizaciji broja radnika.RIJEKA – Slika punih dokova i zauzetih vezova na operativnim obalama u brodogradilištu u Martinšćici krajem prošle godine ovih je dana dobila i svoju financijsku potvrdu jer prvi, nerevidirani poslovni rezultati »Viktora Lenca« pokazuju da su lanjsku godinu zaključili s 20,3 milijuna kuna dobiti, od čega je više od 19 milijuna kuna plusa zabilježeno upravo u zadnjem kvartalu.


Visoka razina prihoda


Predsjednica Uprave »Lenca« Sandra Uzelac u intervjuu našem listu početkom ove godine navijestila je dobar poslovni rezultat, no ovakvu ostvarenu dobit teško da su i najoptimističniji mogli predvidjeti, pogotovo stoga što im je treći kvartal bio takav da je istopio gotovo cjelokupnu dobit od 7,7 milijuna kuna s kojom su u »Lencu« zaključili prvo lanjsko polugodište.


O razini zaposlenosti koja je zabilježena u posljednja tri mjeseca prošle godine upućuje i podatak da je u tom razdoblju ostvarena gotovo trećina prihoda. Ukupni lanjski prihodi »Viktora Lenca« iznosili su 314,3 milijuna kuna, od čega je u posljednjem kvartalu inkasirano 121,1 milijun kuna.
– Visoka razina prihoda ostvarenih u posljednjem tromjesečju osigurala je, po odbitku izravnih varijabilnih troškova, bruto maržu dovoljnu za pokriće svih, uglavnom fiksnih općih troškova poslovanja tromjesečja i ostvarenje značajnog iznosa dobiti, ističe se, uz ostalo, u popratnim pojašnjenjima Uprave »Viktora Lenca« vezanim uz nerevidirane rezultate poslovanja za 2019.


Intenzivna suradnja


U odnosu na 2018. godinu, u »Lencu« su lani poslovne prihode povećali za čak 24 posto, odnosno za više od 60 milijuna kuna dok su, s druge strane, rashodi bili veći za 7,6 posto ili 20,7 milijuna kuna, što se objašnjava svim poduzetim mjerama na povećanju efikasnosti rada – od smanjenja fiksnih troškova poslovanja, smanjenja outsourcinga, ali se najveći efekti pripisuju optimizaciji broja radnika.


Krajem prošle godine u brodogradilištu je bilo zaposleno 370 radnika ili 71 zaposlenik manje u odnosu na prethodnu godinu, dok je u cijeloj grupi, odnosno u još dva povezana društva, Viktor servisi i VL Steel radilo još pedeset i sedmero radnika. Prosječna neto plaća u »Lencu« u prošloj je godini iznosila 7.234 kune.


Prema vrijednosti i opsegu ostvarenih poslova, u Brodogradilištu »Viktor Lenac« očekuju da će i rezultati prvog tromjesječja ove godine biti pozitivni. Neslužbeno doznajemo da se novi »upgrading« zapovjednog broda američke Šeste flote »USS Mount Whitney«, koji je u planu Amerikanaca za ovu godinu, neće raditi u Martinšćici jer je posao dobilo brodogradilište u Genovi.


Čini se, međutim, da u »Lencu« nisu pretjerano zabrinuti što »USS Mount Whitney« ovog puta odlazi konkurentskom brodogradilištu jer se u Martinšćici i mimo ovog projekta nastavlja prilično intenzivna suradnja s Američkom ratnom mornaricom. Još od listopada prošle godine na obimnijim se zahvatima nalazi USNS »Trenton«, brzi logistički aluminijski dvotrupac, a uskoro iz »Lenca« odlazi sister-ship, USNS »Yuma«, koji je bio na manjem remontu, dok se sredinom ožujka očekuje i USNS »Carson City« na kojem su ugovoreni veći zahvati i u brodogradilištu će ostati dva mjeseca.