Prilagodba

U Valamarovim objektima trenutno ljetuje 30 tisuća gostiju

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Investicijski ciklus za ovu godinu od preko 800 milijuna kuna smanjen je za 125 milijuna kunaNajveća turistička tvrtka u Hrvatskoj – Valamar Riviera, u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode u visini od 134 miljuna kuna, odnosno 81 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.


U Valamaru ističu kako je to posljedica zatvaranja turističkih objekata od ožujka do kraja svibnja i značajnih poremećaja turističkih tokova uzrokovanih globalnom pandemijom koji su nastavili negativno utjecati na obim poslovanja i u lipnju.


Stabilizacija poslovanja


U prvoj polovici ove godine u kompaniji su Valamar pokrenuli akcijske planove za stabilizaciju poslovanja te su očuvana sva radna mjesta te je Valamar spremno dočekao otvaranje sezone tijekom lipnja s modificiranim proizvodima i uslugama kako bi se povećala sigurnost gostiju i kvaliteta usluga.
Osigurana je potrebna likvidnost do 2021. godine kroz planove operativnih ušteda, ušteda na investicijama, odgode plaćanja te dogovora s investitorima. U tvrtki navode i kako su operativni troškovi smanjeni za 61 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a mjere Vlade pomogle su da se očuvaju sva radna mjesta za vrijeme zatvorenosti objekata.


Uz očuvanje radnih mjesta, prioritet Valamara bio je, dakle, osigurati dovoljno likvidnosti za amortizaciju krize i nastavak razvoja u 2021. U ožujku je opozvana odluka o isplati dividende za ovu godinu, članovi Nadzornog odbora odrekli su se svojih naknada, a menadžmentu je smanjena plaća do 30 posto.


Također, uvedene su politike i mehanizmi sporazumne odgode plaćanja na 6 do 12 mjeseci prema ostalim dionicima, uključujući partnere u prodaji, dobavljače, izvođače radova, banke i ostale.


Valamar je, tako, u dogovoru s bankama odgodio otplatu kredita u ovoj godini te se ovih dana očekuje finalizacija novog plana srednjoročne likvidnosti.


Jedinstvena prilika


– Postignuta financijska stabilnost i vlasničko-operativni model upravljanja omogućit će puno pokretanje poslovanja i nastavak razvoja već u 2021. godini, navode u ovoj grupaciji u kojoj je, jasno, korona kriza znatno smanjila i planirane investicije.


Naime, inicijalno planirani investicijski ciklus za ovu je godinu iznosio preko 800 milijuna kuna, ali je do kraja lipnja smanjen za 125 milijuna kuna. Valamar je također privremeno usporio radove na izgradnji Valamar Pinea Collection Resorta u Poreču, najvećem pojedinačnom ulaganju u hrvatski turizam ukupne vrijednosti 790 millijuna kuna te odgodio završetak ove investicije.


Investicija u podizanje kvalitete i kapaciteta hotela Valamar Parentino u Poreču, koji je dio rapske Imperial Riviere, uspješno je realizirana te je novi obiteljski hotel primio svoje prve goste u drugoj polovici srpnja. Nadzorni odbor Imperial Riviere dao je prethodnu suglasnost za nastavak ulaganja u 2021. godini u iznosu od 36 milijuna kuna, čime će se na jesen zaokružiti dosadašnje investicije u hotele Valamar Meteor u Makarskoj i hotel Valamar Parentino u Poreču.


Što se tiče aktualnog tijeka sezone, u Valamaru ističu kako su tijekom lipnja i srpnja postupno otvorili 21 hotel i ljetovalište i svih 15 kampova u osam jadranskih destinacija u kojima trenutno boravi više od 30.000 gostiju.


– Hrvatska ima jedinstvenu priliku, s obzirom na visoku razinu sigurnosti, geografski i politički položaj u Europi, nametnuti se kao najpoželjnija destinacija Mediterana i ostvariti snažan rast već tijekom 2021. godine.


Stoga je potrebno sačuvati radna mjesta u turizmu i podržati poslovne sustave koji imaju sposobnost i odgovornost za brzo pokretanje poslovanja. Valamar je uz podršku svih dionika aktivno upravljao s krizom, pokrenuo turističku sezonu 2020. te osigurao kvalitetnu poziciju za uspješan povratak u razvojnu fazu poslovanja tijekom 2021. godine, zaključuju u Valamaru.


Na »Pauzi« tek jedan posto zaposlenih


Od 1. travnja Valamar uz podršku socijalnih partnera provodi program »Pauza, Restart« u okviru kojeg je svim zaposlenicima koji ne rade osigurana naknada plaće za čekanje za posao u iznosu od minimalno 60 posto redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto.


U periodu od ožujka do lipnja preko 90 posto zaposlenika u Valamaru bilo je na Pauzi za što su trošak zajednički snosili dioničari i država koja subvencionira naknadu za čekanje na posao.


Nakon otvaranja većine objekata i pokretanja sezone, danas u Valamaru radi više od 4.000 zaposlenika, dok je jedan posto zaposlenih i nadalje na Pauzi. Valamar će program Pauza, Restart nastaviti tijekom jeseni i zime u svrhu očuvanja radnih mjesta do proljeća 2021. godine, kada se očekuje normalizacija poslovanja.