"Ključ u bravi"

Tvrtka Kaltenberg Adria nestaje u stečajnim vodama: Trgovački sud danas otvara prvo ročište o sudbini pivovare s Kukuljanova

Edi Prodan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Zbog odbijanja reprogramiranja poreznog duga od 1,5 milijuna kuna propada 45 radnih mjesta i investicija vrijedna 100 milijuna kunaRIJEKA – Izvor problema su dakako proljetni i jesenski lockdown onih djelatnosti s kojima je naša proizvodnja usko povezana, ali istinski razlog što smo stavili »ključ u bravu« je nerazumijevanje države, nadležnih poreznih instanci u rješavanju naše molbe da nam se dug od 1,5 milijuna kuna na ime PDV-a i trošarina pretvori u 24-mjesečnu obročnu otplatu.


Da, istina je kako je investicija vrijedna 100 milijuna kuna stala s radom zbog, u tom kontekstu, skoro pa simboličnog duga. Istina je i to kako je dugoročno gledano uništeno 45 radnih mjesta, kao i milijuni kuna PDV-a i trošarina – naš je pogon, proizvodni i ugostiteljski, od početka rada, u dvije i pol godine, uplatio u Proračun više od 10 milijuna kuna!


Signal sumnje


Bolno istinite bile su riječi koje nam je dan prije otvaranja sudskog postupka o sudbini ove tvrtke istaknuo Gordan Putanec, jedan od članova Uprave Kaltenberg Adrije, jedne od rijetkih inozemnih proizvodnih investicija koje su se posljednjih godina dogodile na širem riječkom području, konkretno u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, odnosno Gradu Bakru.
Proljetni se lockdown nekako preživjelo jer se vjerovalo u dobro ljeto koje se takvim i pokazalo. Za »drugi krug« se naprosto nije imalo snage, a kako nam je istaknuo Putanec, možda bi se vlasnik princ Luitpold von Bayern i odlučio za nastavak poslovanja – jer koliko god bilo teško, vjeruje se u dobro proljeće i novu turističku sezonu – no lakoća s kojom se usred pandemije koja je posebno pogodila ugostiteljstvo, pa tako i proizvođače piva, odbacilo mogućnost 24-mjesečnog reprograma duga, upalila je signal sumnje prema kojem u ekonomski teškim godinama Hrvatska neće biti jednako pažljiva i prema stranim investitorima.


– Država pomaže onima koji su doživjeli pad prometa veći od 40 posto. S nama to naprosto nije mogao biti slučaj jer smo proizvodnju pokrenuli 2018. godine. Da bi se jadan ovakav sustav, godišnji proizvodni kapacitet nam je 50 tisuća hektolitara piva, uhodao na tržištu potrebno je nekoliko godina. Mi smo lani, pa tako i ove godine bili u osvajanju tržišta, nismo tvrtka koja je 2019. godine poslovala optimalnim kapacitetom jer smo još uvijek bili u fazi rasta tako da ove godine nismo mogli imati »potrebni« pad, naglašava Putanec.


Problemi su bili iskazani još u listopadu kad je zabranjen dolazak navijača na tribine. Kako je poznato, Kaltenberg je riječkom pivom Tars bio partner HNK Rijeke.


– Dan utakmice, i ne samo zahvaljujući prodaji na stadionu, silno je povećavao potrošnju piva. S obzirom na to da se k tome »Rijeka« plasirala u Europsku ligu, perspektiva je bila i više nego dobra, ali je zbog zdravstvene sigurnosti sve stalo. Osim njih nekoliko u rujnu i listopadu, sve su bile bez gledatelja. Drugi je udarac uslijedio nedavno sa zatvaranjem restorana. Pivovare i inače zimi loše posluju tako da nam je naš restoran u prosincu donosio pola prometa. Velik broj poslovnih druženja u to bi nam doba godine spašavao poslovanje. I to je izostalo, dodao je Putanec.


Neobična tišina


Danas se pak na riječkom Trgovačkim sudu otvara prvo ročište po pitanju sudbine Kaltenberg Adrije. Privremeni stečajni upravitelj je pulski odvjetnk Diego Debeljuh.


– Danas će se saznati otvara li se stečaj Kaltenberga Adrije. Popisali smo zatečeno, poznata su i dugovanja kupaca. Stečaj je izvjestan, no postoji pravna procedura koja se mora ispoštovati tako da će nakon nje sve pojedinosti o sudbini te tvrtke biti poznate, istaknuo nam je Debeljuh.


Za razliku od nekih drugih stečajeva koji su punili medijski prostor i brusili političke strasti, krah Kaltenberg Adrije prošao je u neobičnoj tišini. Iako je riječ je o iznimno važnom ekonomskom upozorenju, strah od pandemije kao da je paralizirao sva ostala čula. Kaltenberg Adria je, naime, bio i izvozno usmjeren – u BiH, Grčku i Italiju izvozio je svoje najkvalitetnije, craft pive, imao je velike ambicije upravo na jačanju tog dijela proizvodnje kao i nemale ambicije na jačanju ugostiteljske sekcije.


Taj je pogon s Kukuljanova bio involviran i u društveni život Grada Rijeke, plasirao je na tržište i posebnu seriju EPK piva, kao i cjelokupne županije. Nažalost, bojimo se da će na koncu biti i nešto što najmanje želimo – signal stranim investitorima da je Hrvatska krajne negativno birokratizirana kad su u pitanju strana ulaganja kao i kasniji odnos prema njima. U godini koja dolazi, u vremenima kad će krizu biti nemoguće prevladati bez dolaska stranih investitora, bijeg Kaltenberga iz Hrvatske ima skoro pa dramatične posljedice. Posebice po Rijeku i njezin gospodarski pojas.


Klarić: Stečaj može biti prilika i za novi početak


Što na sve kaže Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra, čije je djelovanje posebno usmjereno na jačanje Industrijske zone.


– Nakon velikih ulaganja, izgradnje predivnog objekta i pokretanja proizvodnje dogodilo ono na što nitko nije računao. Za tvrtku koja je tek krenula otvarati tržište s novim proizvodom, prevelik je udarac i, nažalost, sada smo svjedoci otvaranja stečajnog postupka. Na sve je zasigurno velik utjecaj imala i pandemija. Prvi takozvani »lockdown«, nakon njega ispodprosječna sezona tijekom ljeta, pa ponovno nove mjere i zatvaranja…


Baš nekako u ovo blagdansko vrijeme, sjećam se, sličan scenarij se događao i s Pevecom. Svjedoci smo da sada i u ovim kriznim vremenima izvrsno posluje. Vjerujem da će se isto dogoditi i s Kaltenberg Adrijom.


Iz svega nekoliko slučajeva u našoj Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu svaka je tvrtka koja se našla u sličnoj situaciji u kratkom vremenu krenula ili s novom upravom ili s novim vlasnikom još žešće osvajati tržište. Najsvježiji su primjeri tvrtke Elektrolux, čiji je prostor dovršila i pokrenula proizvodnju tvrtka Brtvaplast ili primjerice Bitehnique, koju je preuzela Lesnina pa ne samo što obnavlja prostor već i gradi novi velebni objekt Momaxa.


Smatram da mudro odrađen stečajni postupak ne mora nužno značiti kraj, prije bih rekao da u rukama dobre stečajne uprave, preustroja ili novog investitora može biti i prilika za novi početak, zaključio je Klarić.