Nadzorni odbor

Trećemajci najavili pokretanje tvrtke kćeri. Ovo su detalji plana koji bi trebao omogućiti rad bez starih dubioza

Orjana Antešić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Preko tvrtke kćeri »3. maj Rijeka 1905« nastavila bi se brodograđevna djelatnost u Rijeci, bez starih dubiozaNadzorni odbor »3. maja« odradio je svoju prvu sjednicu u novom sastavu u koji su, podsjetimo, ušli prvi operativac Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva Robert Blažinović te Damir Popov. Juraj Šoljić stavio je svoj mandat predsjednika NO-a na raspolaganje, no na sjednici je odlučeno da će to obavljati i dalje, dok će Blažinović imati funkciju zamjenika predsjednika.


U fokusu NO-a, očekivano, bile su pripreme na planu restrukturiranja riječkog brodogradilišta i što skorijem pokretanju tvrtke kćeri »3. maj Rijeka 1905« preko koje bi se nastavila brodograđevna djelatnost u Rijeci, samo bez starih dubioza koje su poodavno pojele temeljni kapital matice, »3. maja«.


Što se prije prebaci potrebna imovina i kadrovi, to će se prije otvoriti mogućnost da novi »3. maj 1905« počinje preuzimati i ugovarati nove poslove. Prije dvadesetak dana u »3. maju« potpisano pismo namjere s američkim naručiteljem za gradnju serije manjih ekspedicijskih kruzera, četiri plus još šest u opciji, i bude li sve teklo kako se očekuje, moguće je da bi ujesen ove godine mogao biti parafiran i konkretni ugovor. Velika je to šansa koja se otvorila trećemajskim navozima i mogao bi biti snažan vjetar u leđa za novi »clean start« trećemajaca. Iskustvo Uljanika 1856, s jedne strane, upućuje koliko je važno da nova tvrtka krene punom snagom, a ne da se mjeseci i godine gube na prazan hod i pokušaje ugovaranja poslova. S druge strane, suradnja trećemajaca sa Scenic grupom dokazala je da se pod dobrim vodstvom u riječkom brodogradilištu mogu unutar zadanih financijskih gabarita izraditi skupi i tehnički vrlo složeni brodovi, kao što je to Scenicov »Eclipse II«.
Predsjednik NO-a Juraj Šoljić kazao je jučer da je završena izrada procjene dugotrajne i operativne materijalne imovine te financijske imovine, kao podloge za donošenje formalnih odluka o dokapitalizaciji tvrtke »3. maj 1905«. U ovom trenutku, prema njegovim navodima, čeka se da Trgovački sud u Rijeci izda potrebno rješenje, nakon čega bi se taj materijal našao pred članovima NO-a, najvjerojatnije u idućih desetak dana, koji onda mora pripremiti prijedloge odluka za zadnju instancu, Glavnu skupštinu »3. maja«. I Uprava »3. maja«, koliko čujemo, dobila je zadatak da tijekom idućih desetak dana pripremi korigiranu dinamiku aktivnosti na čim bržoj provedbi plana