Stradali urodi

Suša uništila domaću proizvodnju voća i povrća, nekih proizvoda neće ni biti, drugi enormno poskupljuju

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Zadarski list

Ilustracija / Foto Zadarski list

Neće biti paprike, tikve, kupusa, patlidžana, i to unatoč navodnjavanju. Patlidžan je već sada dvostruko skuplji nego lani...Poljoprivrednici se žale da su im suša i visoke temperature uništile gotovo polovicu ovogodišnjeg uroda voća i povrća.


Neće biti paprike, tikve, kupusa, patlidžana, i to unatoč navodnjavanju. Patlidžan je već sada dvostruko skuplji nego lani, kilogram stoji deset kuna. Paprika 15 kuna, javlja Nova TV.


U Podravini je proglašena elementarna nepogoda. Prirodna nepogoda proglašena je za cijelu Virovitičko-podravsku županiju.


Olujni vjetar, pa suša
Prije suše smo imali su olujni vjetar koji je uništio plasteničku proizvodnju. Dogodine će, kako kažu, vjerojatno smanjiti proizvodnju između 30 i 40 posto.


A to će značiti još manje domaće hrane po još višim cijenama. Stanje je zabrinjavajuće i u drugim dijelovima Hrvatske.


“Blizu smo da nemamo dostatno za svoje potrebe. Inače Hrvatska troši od 50 do 55 tisuća tona jabuka godišnje“, upozorio je Stjepan Zorić iz Hrvatske voćarske zajednice za Dnevnik Nove TV.


Dodao da je procjena napravljena nakon proljetnih mrazova govorila da nije bilo velikih gubitaka od mraza i očekivali su da će urod biti stotinjak tisuća tona u Hrvatskoj, no suša je učinila da će urod biti prepolovljen.


Prepolovljen urod jabuka


“Ukupno gledajući mislimo da Hrvatska neće imati više od 55 tisuća tona jabuka, što je 15 posto manje u odnosu na prošlu godinu, a to je već ozbiljno umanjenje i sad smo već zabrinuti”, kazao je Zorić.


Prema procjenama proizvođača, bit će ukupno 55 tisuća tona svih klasa jabuka, a prve klase će biti jako malo, jer su se pojavili i nametnici, a što umanjuje kvalitetu tog voća.


Suša nije jedini problem, sve će dovesti do većih otkupnih cijena te do skupljih cijena za krajnjeg kupca u konačnici.


Kakva nas cijena čeka


“Mislim da je minimalna otkupna cijena četiri kune. Mi s tom cijenom samo pokrivamo troškove hladnog pogona, nećemo imati nikakve zarade”, naglasio je Zorić.


Dodao je kako je Hrvatska proizvela 15 posto manje jabuka u odnosu na prošlu godinu, a Europa više. Poljska je, primjerice, imala vrlo povoljnu klimu.


Vjeruje da cijena jabuka na europskom tržištu neće biti veća od dva eura. Prethodnih godina to smo voće plaćali i od šest kuna po kilogramu, javlja Nova TV.