Uljanik d. d.

Sud u Pazinu danas odlučuje hoće li u stečaj poslati i krovnu tvrtku Uljanik grupe

Hina

Foto Duško Marušić / PIXSELL

Foto Duško Marušić / PIXSELL

Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. zakazano je na Trgovačkom sudu u Pazinu za 9,30 satiTrgovački sud u Pazinu u petak odlučuje hoće li nakon stečaja nekoliko članica Uljanik grupe u stečaj poslati i krovnu tvrtku grupe, Uljanik d.d.


Danas će se, naime, znati hoće li tjedna koji je počeo odlukom da u stečaj ide jedna od najvažnijih članica grupe, Uljanik Brodogradilište, završiti i odlukom da u stečaj ide i krovna tvrtka ili će čelništvo tvrtke moći ponuditi objašnjenje zbog kojega bi ročište moglo biti odgođeno.


Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. zakazano je na Trgovačkom sudu u Pazinu za 9,30 sati.
Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica.


Do sada je šest članica Uljanik grupe završilo u stečaju – sredinom travnja otvoren je stečaj Uljanik Proizvodnje opreme, početkom svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, od prošlog tjedna u stečaju su i Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel, a od početka ovoga Uljanik Brodogradilište i Uljanik Shipbuilding Computer Sistems (USCS).


Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a račun je tada bio blokiran zbog dugovanja u iznosu od 28,2 milijuna kuna.


No, taj dug raste te je, po podacima iznijetim na ročištu početkom svibnja, tada iznosio oko 60 milijuna kuna.


Privremeni stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović u svom je izvješću objavljenom 24. travnja utvrdio da ta krovna tvrtka grupe ispunjava oba razloga za otvaranje stečajnog postupka – nesposoban je za plaćanje i prezadužen.


O pokretanju stečaja nad Uljanikom d.d. trebalo se odlučivati i na ročištu održanom 3. svibnja, ali je to ročište odgođeno za 17. svibnja kako bi se dobila konačna odluka potencijalnog kineskog partnera za pulsko i riječko brodogradilište


Naime, krajem travnja i početkom svibnja Uljanik i 3. maj posjetilo je izaslanstvo China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC), a iako se njihova odluka očekivala u roku desetak dana ona još nije poznata.


Premijer Andrej Plenković najavio je kako za desetak dana u posjet brodogradilištima u Puli i Rijeci ponovno stiže kinesko izaslanstvo.


»Što se tiče kineskih partnera iz China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), oni su najavili posjet svog drugog izaslanstva. Oni bi trebali biti u Hrvatskoj za jedno 10-ak dana. Posjetit će ponovno i Uljanik i Brodarski institut. Prema tome njihova analiza bit će temeljita i cjelovita«, izjavio je premijer u ponedjeljak komentirajući pokretanje stečaja u Uljanik Brodogradilištu.


Premijer Plenković tada je poručio i da se mora razlikovati da je riječ suda o stečaju Uljanik Brodogradilišta, a ne Uljanika d.d. te da stečaj ne znači likvidaciju ili kraj.


»Ali stečaj nije kraj. Stečaj je različit od likvidacije. Prema tome, sada ide jedna nova faza i ide priča dalje«, isticao je premijer početkom tjedna.


Pokretanje stečaja nad Uljanikom d.d. važno i zbog pitanja što će biti s jaružalom koje se gradi za belgijsku grupu Jan de Nul jer je država za tu novogradnju dala državno jamstvo u iznosu od oko milijardu kuna.


To je jamstvo na iznos od 125 milijuna eura dano upravo za maticu, Uljanik d.d. a otvori li se stečaj bez dogovora s belgijskim naručiteljem šansa da se izbjegne protestiranje tog jamstva su minimalne.


A država je do sada, više su puta ponovili premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić, za jamstva Uljaniku platila više od 3,2 milijarde kuna.


Inače, Uljanik d.d. ima oko 30 zaposlenih. Najviše zaposlenih u grupi ima Uljanik Brodogradilište, 1.118 koji sada čekaju stečajnog upravitelja koji će im uručiti i otkaze ugovora o radu.


Hoće li u stečaj i 3. maj Brodogradilište, koje trenutno ima oko 800 zaposlenih, znat će se na ročištu koje je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano za 5. lipnja.