Navala

Stranci pokupovali kuće na ovom hrvatskom otoku: Cijene? Jako razumne! Kupit ću još jednu veću

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Vedran Sitnica, Zadarski list

Ilustracija / Foto Vedran Sitnica, Zadarski list

Za zapadnu Europu cijene nekretnina na hrvatskoj obali nisu skupe. Sve više nisu skupe ni za ljude iz Poljske, Češke, Slovačke...



Strani državljani kupuju sve više kuća i stanova Hrvatskoj. Samo prošle godine vlasništvo nad nekretninom u našoj zemlji steklo je njih 13.200, 35% više nego godinu prije. Čak 95% kupljenih nekretnina u jadranskim je županijama, javlja HRT.


Za ovime je dugo tragao


Čak i za burna vremena, njima je Pag privlačan i lijep. Avon Verdujin je upravo ovdje pronašao kuću za kakvom je dugo tragao.


– Ima baš sve što sam želio, od toga da nema uragana do predivno čistog, modrog mora, bez morskih pasa, i vrlo niske stope kriminala, a ljudi su predivni. Naposljetku, cijene su još razumne, rekao je.





Cijene nekretnina i ostale parametre uspoređuje s nizozemskima i američkima. Planira pola godine provoditi ovdje, barem dok ne ode u mirovinu. Tada će se doseliti za stalno. Kaže da je želio godišnja doba.


– Ako ih nema, godine prolaze, kao na Floridi, gdje je vruće ili vruće i vlažno i godine prolete. Zato morate ovo cijeniti, treba vam malo zime da biste mogli uživati u proljeću i ljetu.


Još se može pronaći nekretnina uz more za dvije-dvije i pol tisuće eura, što je nemoguće na mnogim drugim mjestima.


Nakon ove kupuje još veću kuću


Zadovoljan je i kako je prošao pri kupnji kuće. Banka koja ga je kreditirala pomogla mu je u sigurnom prijenosu vlasništva.


Tražio je kuću u koju će se moći odmah useliti, dok će sljedeću, veću, kupiti za sve one koji će mu dolaziti u posjet, poput brata slikara Norbertusa Veddujina.



I Norbertus je u potrazi za prostorom, a ističe da su cijene nekretnina vrlo povoljne, dok je u Nizozemskoj, kaže, postalo nemoguće kupiti bilo što”


Fascinantno koliki ih je broj


Beata Bukša je iz Poljske stigla na ljetovanje prije 30 godina, zaljubila se, udala i ostala. Danas ima turističku agenciju, ali rado pomaže strancima koji žele kupiti kuću na Pagu, pa je dobro informirana.



– Procedure su vrlo jednostavne, ali ono što je uvijek moja prva rečenica je da su dobrodošli oni koji su legalisti.


Sve zavisi od tržišta s kojeg dolazi potencijalni kupac, dakle zasigurno za zapadnu Europu nisu skupe, sve više nisu skupe ni za Poljsku, Češku, Slovačku. U posljednje tri godine je to fascinantno koliki broj stranaca je kupio nekretnine na cijelom otoku.


U gradu Pagu cijene su između dvije i pol i tri tisuće eura po četvornom metru, sitnica za stanovnike bogatih zemalja koji će očito s vremenom činiti sve veći dio otočne populacije.