Pojavio se kupac

Splitski Tommy preuzima posrnuli riječki trgovački lanac? Već je poslana i ponuda

Orjana Antešić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Pojedini udjelničari Brodokomerc Nove potvrdili su nam da su već potpisali ugovore o prodaji svojih poslovnih udjela



RIJEKA – Nakon neuspješnog pokušaja s Johannesom Böckom i njegovom tvrtkom Location Plus, nije dugo trebalo čekati da se pojavi novi interesent za kupnju Brodokomerc Nove.


Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o Tommyju, vodećem maloprodajnom trgovačkom lancu u Dalmaciji, koji bi ovom akvizicijom bitno proširio svoju prodajnu mrežu na širem riječkom području. Ponuda za kupnju je na stolu, potvrdili su nam pojedini udjelničari Brodokomerc Nove koji su već potpisali ugovore o prodaji svojih poslovnih udjela. Unatoč našim nastojanjima, u upravi Tommyja ostali su nijemi na bilo kakve komentare oko ovog, kako se čini, prilično izvjesnog preuzimanja riječke trgovačke tvrtke.


Böck odustao


Prema onom što smo uspjeli doznati od imatelja poslovnih udjela u Brodokomerc Novi, a to su redom sadašnji i bivši zaposlenici, »u igri« za kupnju još uvijek široke lepeze nekretnina kojima raspolaže ova riječka tvrtka, čija je trgovačka djelatnost zadnjih godina uvelike sužena, kako brojem preostalih otvorenih dućana, tako i asortimanom robe na njihovim policama, bilo je više interesenata. Nakon što je krajem prošle godine postalo jasno da od prodaje Location Plusu neće biti ništa, dostupne informacije upućuju da je interes za preuzimanje, uz Tommy, iskazao još jedan domaći trgovački lanac, međutim, izgleda da je presudila nuđena cijena.


Foto Sergej Drechsler




Naši sugovornici, bivši zaposlenici Brodokomerc Nove, kažu da je ponuda Tommyja značajno izdašnija, čak i od cijene koju je svojevremeno nudila Böckova tvrtka, a špekuliralo se tada da je riječ o transakciji vrijednoj oko 7.000.000 eura s obzirom na to da je Böck, prije nego je odustao od kupnje, nudio 15.800 eura po jednom poslovnom udjelu. Tommy sada nudi, neslužbeno doznajemo, 17.500 eura po udjelu.


Isplata u srpnju


Valja podsjetiti kako je Društvenim ugovorom Brodokomerc Nove strogo determinirano da svaki zaposlenik može biti vlasnikom isključivo jednog poslovnog udjela, što znači da je upravo to iznos koji bi na svojim računima trebali ugledati sadašnji i umirovljeni zaposlenici ove nekoć razgranate riječke trgovačke tvrtke.


Foto S. Drechsler


Kako doznajemo, prije zaključenja ove transakcije postoje određeni preduvjeti koji se moraju ispuniti, među kojima je i taj da ugovore o prodaji poslovnih udjela potpiše dovoljan broj odnosno postotak udjelničara što, čini se, ne bi smjelo predstavljati problem, a zasigurno je da »zeleno svjetlo« mora dati i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, no naši izvori očekuju da bi novac na računima mogli ugledati u srpnju ove godine.


Šesti trgovački lanac


Prema podacima s njihove web-stranice, Tommy raspolaže s 226 prodajnih mjesta u devet županija i Gradu Zagrebu, imaju 4.300 zaposlenika, po tržišnom udjelu vode se kao šesti trgovački lanac u Hrvatskoj, a u 2022. godini ostvarili su 546,45 milijuna eura prihoda. Na širem riječkom području imaju nekoliko trgovina, četiri u Rijeci, po jedan u Opatiji i Viškovu, a prisutni su i na otoku Krku, Rabu i crikveničko-vinodolskom kraju.


Foto Marko Gracin


Nastavak silazne putanje


Prema podacima na Poslovna.hr poslovanje Brodokomerc Nove u prošloj je godini nastavilo silaznu putanju. U odnosu na pokazatelje iz 2022. godine, prihodi ove tvrtke lani su bili manji za dva milijuna eura i iznosili su ukupno 18,6 milijuna eura, uz evidentirani gubitak od gotovo 1,2 milijuna eura. Prema Poslovna.hr pao je i broj zaposlenih na 279 dok je prosječna plaća iznosila tek 673 eura.


Premda je nešto smanjen u odnosu na prethodnu godinu, dug prema dobavljačima u iznosu od 3,67 milijuna eura i dalje je najveća stavka u kratkoročnim obvezama ove tvrtke dok su, s druge strane, potraživanja kupaca iznosila samo 411.300 eura. Dugotrajna imovina Brodokomerc Nove evidentirana je u iznosu od 5,08 milijuna eura, u poslovnim knjigama ni lani nisu imali značajnije obveze prema bankama, ali je vidljivo da su u 2023. narasle dugoročne obveze za iznos od 667.417 eura, koliko je knjiženo pod stavkom obveze za zajmove, depozite i slično.