Kako do potpora

Riječki Autotrolej se odlučio na neobičan potez. Cijepljeni radnici dobit će nagradu od 500 kuna

Sanja Gašpert

Autotrolej je u već tri navrata proveo organizirano cijepljenje radnika, a pozivu se odazvalo tek njih 35 do 40 posto, što je nedovoljan postotak cijepljenosti za dobivanje potpora VladeRIJEKA – S ciljem očuvanja zdravlja radnika, direktor Komunalnog društva Autotrolej, Alberto Kontuš, donio je, uz suglasnost Nadzornog odbora te svih sindikata koji djeluju na području ovog Društva, odluku o jednokratnoj novčanoj nagradi u visini od 500 kuna za sve radnike koji posjeduju EU digitalnu COVID-potvrdu o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19.


Kako se ističe u odluci, radnici KD-a Autotrolej, posebno vozači, cijelo vrijeme od početka pandemije koronavirusa rade u otežanim uvjetima i izravno su izloženi utjecaju COVID-19. No, isto tako cilj je istovremeno zaštita zdravlja korisnika naših usluga, ističu u Autotroleju.


Naglašavaju da je odluka donesena radi ostvarivanja potpore za očuvanje radnih mjesta jer je Vlada Republike Hrvatske donijela mjeru kojom je visina potpore uvjetovana postotkom cijepljenosti radnika. Navedenom mjerom pravo na potporu u iznosu od 100 posto imaju poslodavci kod kojih 70 i više posto radnika posjeduje EU digitalnu COVID-potvrdu ili su stekli uvjete za dobivanje potvrde. Ako je cijepljeno manje od 70 posto radnika, potpora se može odobriti sukladno postotku radnika s EU digitalnim COVID-potvrdama.


Bez sankcija
– Autotrolej je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a već u tri navrata proveo organizirano cijepljenje radnika, a pozivu se odazvalo 35 do 40 posto ukupnog broja radnika. Riječ je o niskom postotku cijepljenosti, a što je u izravnoj vezi s odlukom Vlade i potporama za očuvanje radnih mjesta. Od početka pandemije i prvog lockdowna smo bili u pogonu, održavali linije i prijevoz putnika, i ni jedan radnik nije dobio otkaz ugovora o radu kao višak radne snage.


Sve to utjecalo je na troškove poslovanja, koji su i tekućoj godini značajno porasli, u prvom redu zbog povećanja cijene goriva, a prihodi društva smanjeni su za 30 posto u odnosu na godine prije pandemije. Otkako je započela pandemija, Autotrolej je u četiri navrata naručio i korisnicima podijelio oko 10 tisuća zaštitnih maski te smo sva vozila opremili dezificijensima, koje redovno obnavljamo, a sva se vozila pojačano čiste i dezinficiraju, kaže glasnogovornica KD-a Autotrolej Kristina Prijić, dodajući da će Autotrolej jednokratnu nagradu isplatiti samo onim radnicima koji su cijepljeni ili preboljeli bolest COVID-19. Radnici koji nisu stekli pravo na potvrdu ili je ne žele dostaviti, neće ni na koji način biti sankcionirani ili prisiljavani na cijepljenje, zaključuje Prijić.