Remont na Urinju

Riječka rafinerija gasi proizvodnju i to baš pred zimu. Mogući neugodni mirisi i buka

Marinko Glavan

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Foto: SERGEJ DRECHSLER

To znači da će tijekom većeg dijela zime domaće tržište ostati bez vlastite proizvodnje naftnih derivataU Ininoj rafineriji nafte Rijeka u utorak je započela planirana obustava procesnih postrojenja rafinerije koja će trajati do 14. prosinca, a za to je vrijeme moguća pojava neugodnih mirisa, pojačane buke i dimljenja u rafineriji, najavljeno je iz nacionalne naftne kompanije dopisom poslanim okolnim gradovima i općinama, te državnim tijelima, poput MUP-a, Sanitarne inspekcije i Državnog inspektorata.


Nakon gašenja procesnih postrojenja, u Rafineriji nafte Rijeka započinje opsežni remont koji će, prema najavljenom iz Ine potrajati sve do sredine ožujka iduće godine.


Kad će rafinerija ponovo započeti s preradom nafte iz Ine nije najavljeno, već je istaknuto da će navedene subjekte o ponovnom pokretanju rafinerijske proizvodnje »naknadno obavijestiti«.
To znači da će tijekom većeg dijela zime domaće tržište ostati bez vlastite proizvodnje naftnih derivata, pa smo Ini uputili upit o datumu ponovnog pokretanja rafinerije, kao i o tome jesu li osigurane dovoljne količine naftnih derivata iz uvoza, te o kojoj je količini riječ, za vrijeme trajanja remonta.


Zanimalo nas je i hoće li za vrijeme trajanja remonta biti nastavljeni radovi na izgradnji novog postrojenja za preradu teških ostataka nafte(DCU) i pratećih postrojenja i objekata, odnosno hoće li biti kašnjenja u realizaciji tog, više od pola milijarde eura vrijednog projekta, kao i u kojoj je fazi završenosti DCU postrojenje i kada bi moglo započeti s probnim i komercijalnim radom.


Odgovore na ova pitanja objavit ćemo ih čim ih dobijemo.