Nastavak poslovanja

Restart brodogradnje u Puli: Vjerovnici propalog škvera pristali dokapitalizirati Uljanik 1856.

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Gotovo polovica potrebnih strojeva Uljanika bila je stavljena pod hipoteku. Država će u poslovni udjel unijeti pokretnine u vrijednosti od 102 milijuna kuna, a ova odluka se tiče preostalog dijela vrijednog 131 milijun kunaJučer je održana Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju na kojoj je donesena odluka da se sva imovina neophodna za obavljanje brodograđevne djelatnosti unese u temeljni kapital nove tvrtke – Uljanik Brodogradnja 1856.


Riječ je, zapravo, o pokretninama – radnim strojevima, vozilima, postrojenjima, uređajima i raznoj inventarnoj opremi koja je baš vlasništvo propalog škvera, odnosno nije opterećena hipotekama.


Za ovu odluku glasali su svi prisutni vjerovnici, ali valja pripomenuti kako glavnu riječ i apsolutnu prevagu kod glasanja ima država sa svojim potraživanjima od 1,2 milijarde kuna. »Za« je jučer glasala i Ina, s tražbinama od 30,4 milijuna kuna, HEP s blizu 11 milijuna te troje predstavnika bivših radnika, među kojima i bivši član uprave propalog brodogradilišta Serđo Pajković s tražbinom od blizu 525.000 kuna.
Za pravomoćnost ove odluke trebat će sačekati hoće li se netko od vjerovnika na nju žaliti, a u tom slučaju predmet ide na Visoki trgovački sud koji bi trebao donijeti pravorijek u roku od 60 dana.


Neovisno o tome, u ovom trenutku može se reći kako kockice oko planirane dokapitalizacije Uljanik Brodogradnje 1856., preko koje se planira nastaviti brodogradnja u Puli, polako sjedaju na mjesto.


Vlada je, podsjetimo, prekjučer donijela zaključak kojim se otvorio put da Ministarstvo financija postane jedini razlučni vjerovnik nad drugim dijelom pokretnina bivšeg škvera s kojim je plan da država dokapitalizira Uljanik Brodogradnju 1856.


Ispada da je gotovo polovica prijeko potrebnih strojeva i postrojenja propalog brodogradilišta bila stavljena pod hipoteku jer će država u poslovni udjel unijeti pokretnine u vrijednosti od 102 milijuna kuna, dok se jučerašnja odluka Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju ticala preostalog dijela za koji je procijenjeno da vrijedi 131 milijun kuna. Nešto bi u Uljanik Brodogradnju 1856. došlo i od strane Uljanika d.d. u stečaju, otprilike još oko 5 milijuna kuna.


Nakon što se još odrade procedure unosa u temeljni kapital, Uljanik Brodogradnja 1856. raspolagat će kolateralom da, uz jamstva Vlade, može operacionalizirati kredit od 32,5 milijuna kuna namijenjenih pokretanju proizvodnje.


Nakon što je u proljeće ove godine obavljen prijenos koncesije na novu tvrtku, Vlada je u lipnju svojim zaključkom stala iza nastavka brodogradnje u Puli, a početkom rujna, »u paketu« s izdanim jamstvima za gradnju polarnog kruzera u »3. maju«, išla su i jamstva naslovljena na Uljanik Brodogradnju 1856.


Restart proizvodnje u pulskom škveru, podsjetimo, zasniva se na dovršetku gradnje 526, broda za prijevoz stoke. Stečajna upraviteljica Uljanika d.d. Marija Ružić potvrdila je kako kompanija iz Kuvajta i dalje iskazuje interes da kupi i završi ovaj brod u Puli.


Novogradnja 526, kao dio stečajne mase Uljanika d.d., također na dražbi na Fini i trenutno je u tijeku drugi krug kojim se ovaj brod, koji je još u fazi gradnje na navozu, pokušava prodati u pola cijene, odnosno za 64,2 milijuna, koliko je početna cijena.


Od Ružić smo doznali i da Uljanik Brodogradnja 1856. u ovom trenutku zapošljava 25 djelatnika, angažiranih za potrebe čuvanja i održavanja prostora i imovine brodogradilišta.


Za potrebe vođenja i završetka stečajnog postupka u Uljaniku d.d. i Uljanik brodogradilištu još ih je ukupno tridesetak, a uračunaju li se i oni zaposlenici tvrtki koje posluju unutar kruga brodogradilišta, u ovom trenutku kroz Uljanikovu portu svakog jutra prođe oko 120 radnika.