Trgovci ne moraju brinuti

“Reforma” koju ministri samo prebacuju jedan drugom: Vlada ni ove godine neće zabraniti rad nedjeljom

Jagoda Marić

Foto Zeljko Lukunic / Patrik Macek PIXSELL / Davor Kovačević

Foto Zeljko Lukunic / Patrik Macek PIXSELL / Davor Kovačević

Svaka Vlada koja je u posljednjih dvadesetak godina pokušavala »zatvoriti« trgovine nedjeljom, pala je na Ustavnom sudu ili bi odustalaZAGREB – Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naslijedio je od svog prethodnika Tomislava Ćorića, među ostalim, posao donošenje izmjena Zakona o trgovini, kojima bi se trebala zakonski urediti zabrana rada trgovina nedjeljom. Svaka Vlada koja je u posljednjih dvadesetak godina pokušavala »zatvoriti« trgovine nedjeljom, pala je na Ustavnom sudu ili bi odustala i posao ostavila sljedećem timu u Banskim dvorima.


Tako su neobavljen posao u zatvaranju trgovina nedjeljom jedan drugom ostavljali i HDZ-ovi ministri gospodarstva, pa ga je i Ćorić u srpnju 2020. godine naslijedio od svog prethodnika Darka Horvata.


Analize i konzultacije


Filipovićeva je situacija, kad je u pitanju zabrana rada nedjeljom, gotovo identična Ćorićevoj, u naslijeđe je dobio zakonski prijedlog koji je prošao javnu raspravu na temelju odluke vladajućeg HDZ-a da se krene u zabranu rada nedjeljom, ali čini se da ni on nema dokument s kojim može krenuti u Vladinu proceduru.
Iako je u prijedlogu koji je bio prošlog ljeta u javnoj raspravi bilo navedeno da će on stupiti na snagu 1. siječnja ove godine, to se nije dogodilo, a kada bi se zakon mogao naći na Vladi iz Ministarstva gospodarstva, nam nisu odgovorili. Izbjegli su odgovoriti i na naše pitanje je li možda novi rok 1. siječnja sljedeće godine. Zakon u primjenu sigurno neće prije toga, s obzirom na to da i u Saboru treba proći dva čitanja, no pitanje je hoće li do tada biti usvojen ili će i Filipovićev mandat proći kao i Ćorićev, ali i Horvatov, u brojnim najavama i konzultacijama bez donošenja zakonskih izmjena kojima bi se zabranio rad nedjeljom.


Iako nam iz Ministarstva gospodarstva nisu odgovorili na pitanja je li novi rok primjene početak sljedeće godine potrudili su se, kao i u brojnim prilikama prije toga, podsjetiti da je nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini bio objavljen na javnom savjetovanju u razdoblju od 3. srpnja do 1. kolovoza 2021. te da je na njega zaprimljeno ukupno 73 očitovanja od fizičkih osoba, različitih udruga i samostalnih stručno-poslovnih organizacija. Kažu da se još uvijek razmatraju i analiziraju svi aspekti iznesenih prijedloga, te su u tijeku međuresorne konzultacije s dionicima uključenima u ovaj proces.


Muke HDZ-ove


– Činjenica je da postupak malo duže traje, no nužan je sveobuhvatan pristup kako bi se u postupak donošenja uputio prijedlog zakona koji će u najvećoj mogućoj mjeri adresirati zaštitu interesa radnika i poslodavaca, vodeći računa o ustavnim odredbama i dosadašnjim odlukama Ustavnog suda o sličnim zakonodavnim rješenjima, dio je odgovora kojeg smo dobili ovih dana iz Ministarstva gospodarstva. Do u slovo istu poruku dobili smo iz tog resora krajem prošle godine kada su nam pojašnjavali zašto zakon nije u proceduri i zašto neće biti ništa od njegove primjene od 1. siječnja ove godine.


Muči se tako vladajući HDZ sa svojim obećanjem da će donijeti zakon kojim će zabraniti, odnosno ograničiti rad nedjeljom još od 2004. godine kada je Ustavni sud »srušio« zakon kojeg je donijela Vlada Ivice Račana. Jednako je na Ustavnom sudu prošao i pokušaj Vlade Ive Sanadera da regulira rad nedjeljom, ali HDZ i dalje ne odustaje od toga da prije svakih izbora najavi njegovo donošenje.


Od izbora do izbora


I prošle godine početkom svibnja, pred lokalne izbore, je premijer Andrej Plenković najavio zabranu rada nedjeljom uz izuzetke koji bi dopuštali trgovinama rad 16 nedjelja u tjednu i objašnjenje da će to biti dovoljno radnih nedjelja da trgovine na Jadranu rade u turističkoj sezoni, ali i da se pokrije vrijeme blagdanske kupnje pred Božić i Novu godinu. Dio trgovaca je negodovao, a dio je čak podržao Vladin plan.


No, većina ih je apelirala da se u zatvaranje trgovina nedjeljom ne ide u ovoj godini nego da se ona iskoristi za oporavak trgovine od posljedica pandemije. Zakonu se nisu usprotivile ni liberalne stranke iz vladajuće koalicije. Dojam je da je ovaj put otpor najavi zabrane rada nedjeljom nešto slabiji nego inače, a moguće da je razlog to što protivnici računaju da ni nova verzija neće izdržati test na Ustavnom sudu ili da će Vlada popravljati prijedlog do sljedećih izbora.