Izvrsni rezultati

Rapski Imperial ove godine ima veliki rast, ostvareno je čak sto milijuna kuna dobiti

Alenka Juričić Bukarica

Imperial Riviera je za prvih devet mjeseci ostvarila ukupne prihode od 568,8 milijuna kuna, što je više nego dvostruki rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, točnije 295 milijuna kuna višeRAB – Imperial Riviera, sa sjedištem u Rabu, za prvih devet mjeseci ove godine konsolidirano je ostvarila ukupne prihode u visini od 568,8 milijuna kuna, što je više nego dvostruki rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, točnije 295 milijuna kuna više. U trećem tromjesečju nastavio se pozitivan trend snažnog oporavka turističkog tržišta iz prve polovine godine, pri čemu su ostvareni prihodi od prodaje za čak 69,3 posto veći od prošlogodišnjih. Prihodi od prodaje za prvih devet mjeseci rasli su za 281,7 milijuna kuna, ili za 105 posto. Najveći generator rasta prihoda od prodaje je rast prosječne prodajne cijene smještajne jedinice od čak 39 posto u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, i to uslijed rasta potražnje za premium objektima, rasta direktnih kanala prodaje te akvizicije novih objekata u Poreču i Dubrovniku.


Tri nova objekta


Naime, Imperial Riviera je u ovoj godini bogatija za tri objekta u Dubrovniku, nakon što je krajem siječnja s Valamar Rivierom kupila tri hotela u Dubrovniku, i to Valamar Lacroma Dubrovnik, Club Dubrovnik Sunny Hotel by Valamar i Tirena Sunny Hotel by Valamar. Gotovo sve destinacije će prema projekcijama do kraja godine ostvariti prihode iznad planiranih i iznad 2019. godine. Jedina destinacija koja još uvijek nije doživjela potpuni oporavak je Dubrovnik, koja će biti oko 32 posto ispod 2019. godine.


Dubrovački hoteli u portfelju su od 1. veljače. Na velik rast prihoda utjecali su, navode u kompaniji, i normalizacija poslovanja, kao i rast broja noćenja za 66,5 posto, te su ostvarena preko 1,2 milijuna noćenja, a ostvaren je i rast prosječne cijene od 6,5 posto u odnosu na lani te, dakle, čak 39 posto u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.


I 170 stranaca
Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila konsolidiranu neto dobit od 100,6 milijuna kuna, dok je lani ona iznosila 71,4 milijuna kuna. Kompanija, osim hotela i kampova na Rabu, ima, dakle, i tri nekadašnja Valamarova hotela u Dubrovniku, tri u Makarskoj i jedan u Poreču. Tvrtka najviše zaposlenih, što sezonaca, što stalnozaposlenih, ima u Rabu, i to 581, podružnica Makarska ima 345 zaposlenika, podružnica Poreč 152 zaposlena, a podružnica Dubrovnik 340 zaposlenika.


Prema planu zapošljavanja, Grupa je aktivnostima na tržištu rada osigurala 99 posto planiranih djelatnika za sezonu 2022. Među angažiranim djelatnicima je i 170 stranih državljana, od toga većinom dolaze iz susjednih zemalja u regiji, i to Makedonije, BiH i Srbije, a tu je bilo i desetak djelatnika iz azijskih zemalja. Tome je ove godine pridonijelo puno ranije zapošljavanje, s obzirom na ranije otvaranje objekata u destinacijama.