Čučka uprava Rijeka

Potpisani koncesijski ugovori za lučke djelatnosti u bazenu Raša

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Tvrtke Šerif export-import i Exportdrvo su među glavnim koncesionarima Lučke uprave Rijeka za osnovnu djelatnostPredstavnici Lučke uprave Rijeka, tvrtki Šerif export-import i Exportdrvo potpisali su u četvrtak na terminalu za generalni teret u lučkom bazenu Raša dodatke ugovorima, kojima se dosadašnje koncesije za obavljanje osnovnih lučkih djelatnosti u lučkom bazenu Raša produljuju do 2030. godine


Ugovor je u ime davatelja koncesije potpisao ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, a u ime koncesionara direktor tvrtke Šerif export-import Damir Pašić i predsjednik Uprave Exportdrva Bogumil Kulaga.


Kako je rečeno, tvrtke Šerif export-import i Exportdrvo su među glavnim koncesionarima Lučke uprave Rijeka za osnovnu djelatnost, a već 10 godina obavljaju ukrcaj, iskrcaj, prekrcaj i skladištenje komadnog generalnog tereta na području Štalija u lučkom bazenu Raša.
Tijekom tog razdoblja su lučke kapacitete u Raši razvili u najveći specijalizirani terminal za otpremu tvrdog drva u ovom dijelu Europe.


Lučka uprava Rijeka je koncesijske ugovore s dvjema tvrtkama potpisala 2010. na razdoblje od 10 godina, nakon čega su oba koncesionara podnijela zahtjev za produženje koncesijskog razdoblja za dodatnih 10 godina.


Priložili su potrebnu dokumentaciju i Studiju gospodarske opravdanosti produženja koncesije, koja sadrži investicijski plan ulaganja u objekte infrastrukture, suprastrukture i opremu do 2030. Očekuje se da će to osigurati unaprjeđenje poslovanja i povećanje prometa, uz maksimalnu zaštitu okoliša.


Iz Lučke uprave Rijeka ističu da je produljenje koncesije potpisano na novoj obali terminala za generalni teret u lučkom bazenu Raša, na kojemu traju završni radovi u projektu ”Unapređenje infrastrukture u luci Rijeka –terminal za generalne terete”, vrijednom 6,9 milijuna eura.


Projekt se sa 45,3 posto novca sufinancira iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), a provodi ga Lučka uprava Rijeka.


Ugovor za izvođenje radova, vrijedan 46,8 milijuna kuna potpisan je u svibnju 2019. sa zajednicom ponuditelja, tvrtkama Map-trade i Komunalna gradnja, a završetak radova očekuje se do kraja siječnja 2021.