Istaknute brojke

Početak rujna na Kvarneru donio isti broj noćenja kao i rekordne 2019. godine!

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U kolovozu je, pak, kvarnerska regija imala turistički fizički promet od preko 5,5 milijuna noćenja, što je 35 posto više nego lani, ali i visokih 90 posto od ostvarenja iz 2019.Na Kvarneru trenutno boravi oko 110.000 turista, a početak rujna donio je isti broj noćenja kao i početak rujna rekordne 2019.


U kolovozu je, pak, kvarnerska regija imala turistički fizički promet od preko 5,5 milijuna noćenja, što je 35 posto više nego lani, ali i visokih 90 posto od ostvarenja iz 2019.


Istakla je to Irena Peršić Živadinov na press konferenciji na kojoj je predstavila turističke rezultate u kolovozu te za prvih osam mjeseci. Naime, od početka godine, turistička noćenja dosegla su, čak, 77 posto noćenja iz rekordne 2019. te ih je u usporedbi s noćenjima iz istog razdoblja lani za 29 posto više.


Rezultati koje smo priželjkivali
Direktorica županijske TZ tom je prilikom ujedno čestitala svim turističkim djelatnicima bez kojih ovih izvrsnih rezultata ne bi bilo, ali i zahvalila na izvrsnoj suradnji svima uključenima, od epidemiologa, domova zdravlja i ostalih koji su također odradili svoj dio posla u sezoni, uz ostalo, na brojnim punktovima za testiranje koji su oformljeni diljem županije.


– Rezultati su ovo koje smo svi priželjkivali. kada smo razgovarali s turističkim djelatnicima, želja nam je bilo ostvariti 70-ak posto noćenja iz 2019., što smo evo i premašili i zaista sam ponosna i iskrene čestitke svima onima koji su doprinijeli ovim rezultatima, istakla je Peršić Živadinov.


Govoreći o ostvarenju u kolovozu kazala je u kolovozu bilo dana tijekom kojih je bilo čak i više gostiju nego rekordne 2019. Cijeli kolovoz je bilo ukupno 50 posto više gostiju nego lani.


Najveći promet od početka godine ostvaren je u obiteljskom smještaju, nekih 45 posto svih noćenja, što ni ne čudi, ukazala je direktorica TZ Kvarnera, obzirom da regija ma više od polovice kapaciteta upravo u obiteljskom smještaju.Tu je zabilježeno povećanje od 30 posto u odnosu na lani, no veseli da je jako porasla upravo popunjenost smještaja visoke kategorije i to za 42 posto. Kod kampova s pet zvjezdica bilježi se povećanje popunjenosti od 61 posto, a kod hotela koji čine tek 13 posto udjela u ukupnim noćenjima, oni s pet zvjezdica u kolovozu su imali čak 101 posto više noćenja u odnosu na lani.


Privatni smještaj ima udio od 48%


Slična je situacija i u kolovozu, privatni smještaj je imao udio od 48 posto, kampovi udio od 21, a hoteli 12 posto. S time da su, primjerice hoteli s pet zvjezdica ostvarili prošlog mjeseca čak 108 posto više noćenja.


Inače, podaci TZ Kvarnera pokazuju kako je regija 2019. imala 201.000 stalnih turističkih kreveta, da bi lani njihov broj pao na 198.000 kreveta, dok je ove godine dosegnuto čak 203.000 stalnih kreveta, dakle, kapacitet je povećan i u odnosu na rekordnu 2019.


Velik skok se, primjerice, dogodio s 2018. na 2019. obzirom da je 2018. bilo registrirano oko 188.000 kreveta, dakle 13.000 manje nego rekordne 2019.


Direktorica TZ Kvarnera je dodala kako su najbrojniji gosti tijekom kolovoza na Kvarneru su bili gosti iz Njemačke. Istakla je zanimljiv podatak kako ih je na Kvarner stiglo ih je gotovo 2 milijuna, što je za čak trećinu više nego rekordne 2019.Na drugom su mjestu domaći gosti s oko 800 tisuća dolazaka, zatim gosti iz Slovenije s nešto više od 700 tisuća dolazaka te Austrije s oko 420 tisuća dolazaka.


Dobra vijest iz Italije


– Kada govorimo o inozemnim gostima, dobra je vijest da su nam se tijekom kolovoza na Kvarner vratili gosti iz Italije i to u većem broju nego lani. Tako su tijekom kolovoza ostvarili 48 posto više noćenja nego 2020. godine.


Italija je bila jedna od zemalja koju je pandemija teško i ozbiljno pogodila, kada govorimo i o broju oboljelih ali i stanju u gospodarstvu. Za razliku od naših ostalih važnih i bliskih tržišta, Italija kao zemlja Mediterana ima izlaz na more i zaista veliki broj obalnih gradova i destinacija.


Kao i veliki broj ostalih zemalja, talijanska Vlada jako je radila na poticanju svojih državljana da godišnje odmore provedu u svojoj zemlji. Naime, i talijanski turizam trpi gubitke jer Italija kao destinacija ove godine ne bilježi veliki broj inozemnih gostiju, istakla je Peršić Živadinov te dodala kako je tu bio i velik broj gostiju iz Poljske i Češke.


Tržišta su jako dobro reagirala na sve kampanje oglašavanja koje je TZ odradila, rečeno je na pressici.


Isto tako nautika je segment koji je jako tražen te je od početka godine do kraja kolovoza u ovom dijelu ostvareno čak 91 posto noćenja iz 2019., a najbrojniji nautički gosti su Nijemci i Austrijanci.
Posezona je, dakle počela jako dobro.


– Sada nam je važno da sezona potraje što duže te se čini sve s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, Stožerom i Domovima zdravlja da nam dobra epidemiološka situacija potraje što duže jer najave za rujan su vrlo dobre, zaključila je direktorica županijske TZ.