Goranska tvrtka nastavila s radom

OPORAVAK NAKON POŽARA Pelete iz Lučica šleperi opet odvoze na europska tržišta

Marinko Krmpotić

U Lučicama se opet čeka red za utovar peleta / Foto M. KRMPOTIĆ

U Lučicama se opet čeka red za utovar peleta / Foto M. KRMPOTIĆ

Prve procjene su govorile da će proizvodnja biti nastavljena krajem lipnja, ali četrdesetak radnika već se vratilo u pogon i dosegli su uobičajenu normu proizvodnje koja se kreće u rasponu od 200 do 210 tona peleta dnevnoLUČICE  Manje od dva mjeseca nakon potencijalno vrlo opasnog požara koji je zahvatio dio pogona sušare poduzeća RST-Pellet u Lučicama, ova firma koja je i dalje najuspješniji proizvođač i izvoznik peleta iz Hrvatske, nastavila je s radom. To je odlična vijest za delničku i goransku privredu jer je riječ o poduzeću koje zapošljava četrdesetak radnika.


Goran Petranović i Michael Toplitsch / Snimio M. KRMPOTIĆ

Goran Petranović i Michael Toplitsch / Snimio M. KRMPOTIĆ


 


Brzi povratak


​Michael Toplitsch, direktor ovog poduzeća, vrlo je zadovoljan brzim oporavkom i povratkom RST-Pelleta na tržište.
– Uspjeli smo zahvaljujući ozbiljnosti i trudu naših uposlenih, ali i vrlo dobroj suradnji s nekoliko hrvatskih poduzeća koja su bila uključena u obnovu prostora uništenog požarom. Prve procjene govorile su da ćemo možda moći krenuti u nastavak proizvodnje krajem lipnja, a mi smo to već uspjeli sredinom svibnja i stoga smo zahvalni svima s kojima smo odlično surađivali i koji su nam pomogli da proizvodnju obnovimo znatno ranije no što se to očekivalo, odnosno sedam i pol tjedana nakon požara. Naravno, taj gotovo dvomjesečni zastoj dovest će do manje ukupne godišnje proizvodnje od planirane, ali još uvijek ćemo biti u podnošljivim okvirima jer ćemo, predviđamo, do kraja godine proizvesti 61.000 tona peleta, što je manje u odnosu na planiranih 73.000 tona, ali je s obzirom na sve što se dogodilo sasvim dobro.


Radi se u tri smjene, ali je plaća dobra


Od četrdeset u RST-Pellet uposlenih je ljudi većina, točnije njih 72 posto, iz Delnica, a ostali su iz drugih dijelova Gorskog kotara. Radi se u tri smjene, a plaće u RST-Pellet d.o.o. su jako dobre, pri čemu treba reći da je podjela božićnice od 1.000 eura tradicija.
– Trudit ćemo se da bude još bolje i da naši uposlenici budu još zadovoljniji, rekao je Petranović, a Toplitcsh je pohvalio lokalnu samoupravu koja im je bitno pomogla pri uređenju potrebne komunalne i prometne infrastrukture.

 


Drago nam je također što u ovim teškim trenucima nismo izgubili povjerenje dosadašnjih kupaca koji su nam uglavnom ostali vjerni i shvatili da je riječ o višoj sili. S naše strane mi ćemo, kao i do sada, nastojati proizvoditi najveću klasu peleta te i na taj način zadržati veliki ugled koji smo kroz protekle tri godine rada stekli na stranom tržištu, pogotovo u Italiji, rekao je direktor Toplitsch.


Zasluge svima


Zadovoljstvo »povratkom u igru« ističe i financijski direktor Goran Petranović koji podsjeća kako je požar bio dramatičan, ali je zahvaljujući odličnoj reakciji uposlenika, kao i brzom dolasku vatrogasaca iz Delnica, članova JVP-a Delnice i DVD-a Delnice, spriječeno širenje na ostale proizvodne hale.


RST-Pellet d.o.o. Lučice opet u punom pogonu / Snimio M. KRMPOTIĆ

RST-Pellet d.o.o. Lučice opet u punom pogonu / Snimio M. KRMPOTIĆ


 


– Tog je dana, 17. ožujka 2022. godine, šok zaista bio velik, tim više što smo brzo shvatili što se moglo dogoditi da požar nije zaustavljen. Prve procjene o vremenu oporavka bile su također vrlo visoke i nismo očekivali da ćemo se gotovo u najbržem roku, za manje od dva mjeseca, vratiti proizvodnji. Naravno, sretni smo što je tako, a zasluge pripadaju svima nama, od vlasnika i direktora koji je bio u potpunosti angažiran oko svih pojedinosti obnove proizvodnje, preko naših radnika koji su sudjelovali u montaži nove sušare i ostalih poslova, pa do niza hrvatskih dobavljača koji su i brzo nabavili svu potrebnu tehnologiju te isto tako pomogli u demontaži uništenog postrojenja, odnosno postavljanju novog. Da je posao odrađen odlično vidimo i iz toga što smo već dosegnuli onu našu uobičajenu normu proizvodnje koja se kreće u rasponu od 200 do 210 tona peleta dnevno, rekao je Petranović, a čuli smo kasnije i podatak da je interes za pelete iz Lučica sve veći pa je nedavno zabilježen i dnevni rekord broja šlepera koji su iz Lučica krenuli prema odredištima, ponajprije u Italiji. Bilo ih je čak 39!