Glavobolja za vozače

Ovo su jutrošnje cijene na pumpama, benzin snažno poskupio! Hoće li doći do smanjenja trošarina?

Portal Novilist.hr, Jagoda Marić

Foto Vedran KAruza

Foto Vedran KAruza

Litra Eurosupera 95 od ponoći je 46 lipa skuplja nego prošli tjedan i sada stoji 13,83 kune. U premium verzijama narasla je do iznosa od 14,79, do čak 15,3 kuneNoćas su potvrđene jučerašnje najave novih cijena goriva na benzinskim crpkama u Hrvatskoj, ali i novog trenda – benzin snažno poskupljuje, dok cijena dizela pada.


Litra Eurosupera 95 od ponoći je 46 lipa skuplja nego prošli tjedan i sada stoji 13,83 kune. U premium verzijama narasla je do iznosa od 14,79, do čak 15,3 kune. Puni tank benzina od 50 litara tako je 23 kune skuplji.


Litra osnovnog dizela pala je ispod 13 kuna i iznosi točno 12,92 kune, dok premium stoji 14,29 kune po litri.
Cijena autoplina ostala je nepromijenjena i stoji, ovisno o prodajnom mjestu, 7,59 do 7,89 kuna po litri.


Smanjenje trošarina?


Vlada će, kad je u pitanju utjecaj cijena energenata, a posebice naftnih derivata, na životni standard građana ponovo intervenirati, ako stanje na tržištu sirove nafte to bude iziskivalo, a jedna od mogućnosti su promjene u sustavu trošarina. Ako se odluči na nove poteze, Vlada će odluku donijeti do kraja ovog mjeseca ili početkom lipnja.


Najavio je to premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje novinara priprema li Vlada drugi paket mjera za borbu protiv inflacije, posebice rasta cijena naftnih derivata. Već danas će benzin poskupjeti za 46 lipa, pa će njegova cijena biti 13,83 kune. S druge strane dizel će biti jeftiniji deset lipa, a plavi dizel 11 lipa. Tako će dizel koštati 12,95 kuna, a plavi dizel devet kuna i tri lipe.


Smanjiti udar


– Mislim da smo reagirali jako dobro po svim poljima. Cijena supera će narasti sutra, spustit će se dizel i plavi dizel, ali uskoro je novi referentni datum za odluku o cijenama derivata. Detaljno ćemo izvidjeti što možemo napraviti oko cijena naftnih derivata, oko subvencija gospodarstvima i kućanstvima na cijenu energenata. Tu smo napravili jako puno. Koje god opcije budu na stolu, a imamo ih uvijek, mi ćemo učiniti daljnje iskorake kako bi se smanjio udar na standard građana u svim aspektima. Vlada osluškuje što predlažu i drugi, kada budemo spremni intervenirat ćemo ponovo, rekao je Plenković. Na upit novinara znači li to smanjenje trošarina, premijer je odgovorio da je i to moguće.


Na pitanje je li moguće dodatno snižavanje PDV-a na određene prehrambene proizvode te dodatno smanjenje poreznih opterećenja na plaće, kako bi građani lakše podnijeli svakodnevna poskupljenja, Plenković je odgovorio da je baš njegova Vlada u nekoliko krugova poreznih izmjena snižavala porez na dohodak i stalno povećavala broj obveznika koji su izašli iz poreznih škara.


Kad je u pitanju državni intervencionizam u cijene naftnih derivata, Vlada će do početka lipnja morati donijeti odluku o visini trošarina jer tada istječe 90 dana, na koliko je početkom ožujka snizila trošarine i to za 40 lipa na bezolovni motorni benzin i 20 lipa na dizelska goriva. Bez te odluke protekla dva i pol mjeseca cijene goriva bile bi još veće, pa će Vlada, ako ne želi naglo povećanje cijena, u lipnju morati produljiti svoju odluku, a ako se nastavi rast cijena, vjerojatno produljenje postojeće odluke neće biti dovoljno, nego će država morati dodatno posegnuti u proračun, kako bi olakšala život građanima.


Kad je odlučila smanjiti trošarine, Vlada je fiksirala i trgovačke marže koje za dizel i benzin ne smiju biti veće od 75 lipa po litri, a za plavi dizel je marža ograničena na 50 lipa.


Fiskalne mjere


Koliko se veliko posezanje u proračun od države traži, možda najbolje govori činjenica da je neposredno nakon tih Vladinih odluka benzin stajao 12,19 kuna po litri, dok je sada 1,64 kune skuplji, a dizelu je uz posljednje pojeftinjenje, cijena trenutno veća 76 lipa. Plavi dizel, za koji se trošarine ne naplaćuju, skuplji je 99 lipa.


Tadašnja intervencija države bila je vrijedna 152 milijuna kuna, a Vlada je i tada najavila da će, ako to bude potrebno ponovo reagirati i ublažiti udar inflacije na životni standard građana, posebice kad su u pitanju cijene energenata.