"Odlučujuće otkriće"

Otkriveno najveće nalazište rijetkih metala u Europi: “Ovo je važnije od nafte i plina”

Portal Novi list

Ilustracija / Foto iStock

Ilustracija / Foto iStock

Rijetki metali koriste se u izradi svega, od mobilnih telefona do projektila. Novo nalazište osigurat će neovisnost EU-a o Kini i RusijiNajveće europsko nalazište rijetkih metala – koji se koriste u izradi niza tehnoloških proizvoda od mobilnih telefona do projektila – pronađeno je u Švedskoj.


U Europi se trenutačno ne vade rijetki metali, a švedski ministar pozdravio je ovo otkriće kao način smanjenja ovisnosti EU-a o Kini.


Otkriće se također smatra “odlučujućim” za zeleni prijelaz, s obzirom na očekivani porast potražnje za električnim vozilima i vjetroturbinama.


Pronađeno više od milijun tona
Oko 98 % rijetkih metala korištenih u EU 2021. uvezeno je iz Kine.


Više od milijun tona navodno je pronađeno na krajnjem sjeveru Švedske. Iako značajna količina, prema američkoj procjeni to je djelić svjetskih rezervi od 120 milijuna tona.Pojam rijetkih metala odnosi se na skupinu od 17 elemenata koji se koriste za izradu niza proizvoda i infrastrukture koji su sve važniji za svakodnevni život.


Mogu se naći u mobitelima, tvrdim diskovima i vlakovima. Ali oni su također važni za zelene tehnologije uključujući vjetroturbine i električna vozila.


Neki su neophodni za vojnu opremu poput sustava za navođenje projektila.


“Osigurat ćemo neovisnost o Rusiji i Kini”


Ekstrakcija je teška i potencijalno štetna za okoliš. Očekuje se da će se potražnja za njima upeterostručiti do 2030. godine.“Litij i rijetke zemlje uskoro će biti važniji od nafte i plina”, rekao je prošle godine europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.


Govoreći na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, švedska ministrica energetike Ebba Busch rekla je da je EU “previše ovisna o drugim zemljama za te materijale” i inzistirala da je potrebna promjena.


“U ovom rudniku osigurat ćemo samodostatnost EU i neovisnost o Rusiji i Kini”, ustvrdila je.


Novootkrivene sirovine možda neće stići na tržište prije 10-15 godina, rekao je izvršni direktor rudarske tvrtke Jan Mostrom. Procesi izdavanja dozvola traju dugo zbog procjene rizika za okoliš.


Ali gospodin Mostrom je pozvao vlasti da ubrzaju proces, “kako bi se osiguralo povećano iskopavanje ove vrste sirovina u Europi”.