Pulski škver

Opet je propala dražba za prodaju većinskog udjela u Uljaniku 1856. Rumunj sad Vladi nudi partnerstvo

Orjana Antešić

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Crveni alarm već neprekidno, 87. dan zaredom treperi u Flaciusovoj 1Opet je propala dražba za prodaju većinskog udjela u Uljaniku 1856. Da nitko nije uplatio jamčevinu, potvrdio je to u svojoj izjavi za Hrvatski radio stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta Loris Rak.


Crveni alarm već neprekidno, 87. dan zaredom treperi u Flaciusovoj 1 – toliko su, naime, računi novog Uljanika u blokadi – i ako ključnim dionicima u ovom procesu, nakon šest neuspjelih pokušaja prodaje, nije sada zazvonilo da hitno treba mijenjati pristup da se održi proizvodnja u Puli, na ovaj ili onaj način, scenario novog stečaja na pulskim navozima čini se prilično izvjesnim. I druga opcija, a to je prodaja u bescjenje ili prvom kupcu koji naiđe samo zato da bi se ova priča, barem dok prođu izbori, izbacila iz dnevnog reda, podjednako je loš rasplet.


Panika koja je stvorena zbog dugotrajne nelikvidnosti i praktički već ispunjenog uvjeta da se zatraži otvaranje stečaja pogodna je podloga da se naprave dugoročno loši potezi. Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju, u kojoj država vodi glavnu riječ, zakazana je za ponedjeljak, 12. veljače i iz odluka koje tamo budu donesene bit će jasnije u kojem se pravcu ima namjeru krenuti. I kod ove zadnje dražbe, kojoj je priljepljen status »biti ili ne biti«, bilo je jasno, na što je i naš list upozoravao, da postoji čitav niz otvorenih pitanja oko kojih šira investicijska javnost, naročito ozbiljni ulagači, naprosto nema transparentne i jasne parametre koji su u domeni države – kao glavnog vjerovnika i u konačnici suvlasnika novog Uljanika.
Od tri zainteresirana kupca koji su se pojavili u zadnjih par tjedana, od kojih su dva na stol stavila i konkretne ponude koje su spremni platiti ukoliko se kupoprodaja većinskog udjela realizira direktnom pogodbom, jučer su se oglasili samo iz rumunjskog GSP Offshore SRL, koji su dali podnesak na Trgovački sud u Pazinu u kojem tvrde da kao potencijalni kupci nisu dobili realni uvid u stanje imovine i obveza Uljanika 1856 jer da je većina bitnih podataka u Virtual Data Roomu bila datirana 31. prosinca 2022. godine, a da se djelomično ažuriranje podataka provodilo isključivo na incijativu zainteresirane osobe, kao i da je u takvim okolnostima i u tako kratkom vremenu nemoguće sagledati predmet kupoprodaje. Pritom iz GSP Offshore SRL-a, u vlasništvu Gabriela Comanescua, iza čijih se poslovnih poteza u Rumunjskoj vuku određene kontroverze, predlažu hrvatskoj Vladi strateško partnerstvo u Uljaniku 1856.