Velike promjene u tražbinama

Odgođeno predstečajno ročište za Uljanik Plovidbu: Ministarstvo financija platilo 258 milijuna kuna protestiranih jamstava

Orjana Antešić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Velike promjene u tražbinama vjerovnika ponajprije se odnose na novu poziciju Ministarstva financija koje je posljednjeg dana prošle godine izvršilo plaćanja u iznosu od 258 milijuna kuna po osnovi jamstava za kredite Privredne banke Zagreb, Kent banke, Agram i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). RIJEKA/PAZIN – Prvo, ispitno ročište u predstečajnom postupku nad Uljanik plovidbom odnosno današnjim Alpha Adriaticom odgođeno je, i to za 18. veljače.


Nakon što su u pulskoj brodarskoj kompaniji, uslijed nelikvidnosti i nemogućnosti podmirivanja svojih kreditnih obveza početkom listopada prošle godine pokrenuli postupak predstečajne nagodbe, na Trgovačkom sudu u Pazinu za danas je bilo zakazano ročište na kojem su se trebale ispitati i utvrditi tražbine svih vjerovnika. Međutim, povjerenik predstečajne nagodbe Boris Debelić zatražio je odgodu iz razloga što je od dana kada su prijavljene tražbine određenih vjerovnika došlo do većih promjena, a uslijed kratkoće vremena jučer nije bio u mogućnosti očitovati se – navodi se u zapisniku sa ročišta na pazinskom Sudu.


Spomenute velike promjene u tražbinama vjerovnika ponajprije se odnose na novu poziciju Ministarstva financija koje je posljednjeg dana prošle godine izvršilo plaćanja u iznosu od 258 milijuna kuna po osnovi jamstava za kredite Privredne banke Zagreb, Kent banke, Agram i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). Ministarstvo financija o dopuni je svoje tražbine, kojom je postao najveći pojedinačni vjerovnik u predstečajnom postupku nad Alpha Adriaticom ex Uljanik plovidbom, podneskom izvijestio Sud u Pazinu početkom ovog tjedna.
Sa prijedlogom predstečajnog povjerenika za odgodom jučer su se suglasili svi predstavnici nazočnih vjerovnika, među kojima je, podsjetimo, i riječki “3.maj” koji od pulskog brodara potražuje 47 milijuna kuna.