PULSKI ŠKVER

Odbijen zahtjev direktora Uljanika 1856 da se prodaja pulskih navoza odgodi za još 45 dana

Orjana Antešić

Foto Milivoj Mijošek

Foto Milivoj Mijošek

Odluka Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju je raspisati novi krug dražbe za prodaju brodogradilišta koju će stopirati ako stigne ozbiljna ponuda za kupnju novogradnje 526Direktor Uljanika 1856 Samir Hadžić ponovo je tražio da se odgodi prodaja pulskih navoza, sada za još dodatnih 45 dana, no Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju taj zahtjev nije uvažila, barem dok ne dostavi dokumentaciju koja potkrepljuje ozbiljnost ponuda za kupnju novogradnje 526, nezavršenog broda za prijevoz žive stoke, na što se Hadžić opetovano poziva.


Prema usvojenom zaključku s jučerašnje Skupštine vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu, sve je na kraju izrodilo jednim miš-maš rješenjem, slijedom kojeg će se raspisati novi krug dražbe za prodaju pulskog brodogradilišta, ali po istoj početnoj cijeni od 9,67 milijuna eura s kojom se pokušalo na listopadskoj dražbi na koju se, baš kao i u prethodne dvije, nitko nije javio.


– Ukoliko društvo Uljanik Brodogradnja 1856 za vrijeme trajanja postupka prodaje dostavi stečajnom upravitelju ili Odboru vjerovnika dokumentaciju koja potkrepljuje ozbiljnost zaprimljenih ponuda za kupnju broda u gradnji, 526, zastat će se s postupkom unovčenja predmetnih poslovnih udjela na rok do 45 dana, navodi se u zaključku s jučerašnje Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju.


Dvije ponude
Podsjetimo, nakon posljednjeg neuspjeha javne dražbe, Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju, na kojoj se trebalo odlučiti o uvjetima i cijeni za novi krug prodaje, bila je zakazana za kraj listopada. Hadžić, a potom i stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta u stečaju Loris Rak, tražili su odgodu s argumentom da je pristigla ponuda za kupnju novogradnje 526, da je trebaju ispregovarati te da bi u slučaju realizacije ove kupoprodaje to bitno popravilo financijsko stanje Uljanika 1856 do razine da bi novo snižavanje početne cijene većinskog poslovnog udjela bilo ekonomski neopravdano i nelogično.


Međutim, od kraja listopada do danas, ništa se konkretnije po tom pitanju nije pomaknulo, osim što Hadžić danas tvrdi da više nije u pitanju jedna, nego dvije ponude za kupnju novogradnje 526. Bilo bi super da je tome tako, ali brine indikativnost formulacije iz zapisnika s jučerašnje Skupštine vjerovnika gdje se zahtijeva pisani trag koji će potkrijepiti ozbiljnost tih ponuda, a što uprava brodogradilišta, odnosno direktor Hadžić, trebaju priložiti.


– Nadalje, predlažemo da se stečajnom upravitelju i Odboru vjerovnika dostavi i poslovni plan iz kojeg će biti razvidno za koje svrhe i u kojem razdoblju će sredstva ostvarena eventualnom prodajom broda u gradnji 526 biti utrošena, odnosno da će se unovčenjem navedene brodogradnje poboljšati poslovanje društva, stoji u zapisniku s Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju.


Poslovni udjel


Zanimljivo je da se o prijedlogu za novom odgodom prodaje poslovnog udjela bilo raspravljalo i na Odboru vjerovnika, u kojem također sjede predstavnici države, no o tome nisu donijeli nikakav zaključak, već su »lopticu« prebacili na Skupštinu vjerovnika.


Jedan od argumenata s kojima se u listopadu zatražila odgoda, bio je i izlazak Uljanika 1856 iz dvomjesečne blokade. Međutim, ne zadugo jer su već sredinom studenog računi Uljanika 1856 ponovo upali u blokadu zbog nepodmirenih dospjelih obveza. Jedan u nizu tih obveza je i porezni dug u iznosu od gotovo 733.000 eura, nastao najviše na osnovi neplaćene koncesijske naknade.