Repovi prošlosti

Novi pokušaj prodaje Uljanik Standarda koji je pun nekretnina u Puli. Cijena je već pala za trećinu

Orjana Antešić

Samački hotel u Puli / Foto DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Samački hotel u Puli / Foto DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Osim zgrade čije prostore iznajmljuju Arheološki muzej i kultni Klub Uljanik, tvrtka je vlasnik i dva samačka hotela u širem centru Pule u kojima boravi oko stotinu korisnikaRIJEKA  U tijeku je novi pokušaj prodaje Uljanik Standarda, tvrtke iz propalog pulskog holdinga. Uz »3. maj«, to je jedino društvo unutar nekadašnje Uljanik grupe koje nije završilo u stečaju, a u svom portfelju upisuje popriličan broj nekretnina.


Unatoč tome, za stopostotni poslovni udjel nad ovom tvrtkom Uljanik u stečaju već dulje vremena traži kupca, a početna cijena sada je već pala za trećinu, s prvotnih 29,5 milijuna kuna Uljanik Standard u ovom je valu oglašen za 20 milijuna kuna. Hoće li tko zagristi na mamac nekretnina koje se nude, znat će se 26. listopada, kada istječe rok za predaju ponuda. Od direktora Uljanik Standarda Nikole Kovačevića, međutim, doznajemo da konkretnih upita zasad nemaju.


Osim zgrade čije prostore iznajmljuju Arheološki muzej i kultni Klub Uljanik, tvrtka je vlasnik i dva samačka hotela u širem centru Pule u kojima boravi oko stotinu korisnika. Zbog relativno jeftinog smještaja, uglavnom je riječ o umirovljenicima, jedan dio je i iz socijalno ugrožene kategorije građana, a ima i nešto radnika.
Ostavština nekadašanje djelatnosti stanogradnje za radnike jest i 58 stanova koje Uljanik Standard ima u svojem vlasništvu, od kojih je 90 posto u statusu da u njima borave zaštićeni najmoprimci, dok je ostatak u komercijalnom najmu. Mjesečne prihode tvrtka ostvaruje i od otplate stanova koji su prodani bivšim radnicima Uljanika. U pitanju je 695 stanova koji se još otplaćuju, s godinama koje dolaze njihov će se broj smanjivati jer će biti u cijelosti otplaćeni.


Posljednje rate od prodanih stanova dospijevaju u 2026. godini, doznajemo od Kovačevića. S osnove najma i otplate prodanih stanova, Uljanik Standard mjesečno uprihodi oko 100.000 kuna, a tome valja pridodati i priljev od rentanja poslovnih prostora i samačkih hotela. Prošlu je godinu tvrtka zaključila s ukupnim prihodima od 3,9 milijuna kuna, no evidentiran je i priličan gubitak iz poslovanja koji je u 2020. godini iznosio nešto više od 14 milijuna kuna. Direktor Kovačević objašnjava da je taj gubitak najvećim dijelom proizišao iz vrijednosnih usklađenja i otpisa nenaplativih potraživanja te dodaje da Uljanik Standard, sa svojih 17 zaposlenih, nema kreditnih zaduženja niti drugih značajnijih obveza ili nepodmirenih dugovanja.