Riječki navozi

Velika vijest iz škvera: Nakon četiri duge godine u “3. maju” ponovno će biti položena kobilica za novi brod!

Jagoda Marić, Orjana Antešić

Kraj proljeća trećemajci će dočekati s tri broda u različitim fazama gradnje i opremanja. Nakon duge četiri godine, ponovo će se na trećemajski navoz položiti kobilica za novi brodRIJEKA/ZAGREB – Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala suglasnost na tekst ugovora koji će ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u ime države potpisati s riječkim brodogradilištem »3. maj« za završetak broda za prijevoz automobila.


Ujedno su u Banskim dvorima ažuirali svoju raniju odluku o izdavanju državnih jamstava za pokriće 80 posto kredita za izgradnju novog polarnog kruzera Scenic grupe, odnosno njihove hrvatske tvrtke MKM Yachts koja, podsjetimo, djeluje kao potkoncesionar u riječkom škveru. Ovime su otvorena zadnja vrata za intenzivno zahuktavanje proizvodnje u »3. maju«.


Aktivna uloga


Kraj proljeća i drugu polovinu godine trećemajci će dočekati s tri broda u različitim fazama gradnje i opremanja. Štoviše, nakon duge četiri godine, tijekom kojih je riječki škver tek pola koraka dijelilo od stečaja nakon urušavanja Uljanik grupe, ponovo će se na trećemajski navoz položiti kobilica za novi brod. Bit će to sestrinski brod ultraluksuznog »Scenic Eclipsea«, za koji je »3. maj« ugovorio gradnju djelomično opremljenog brodskog trupa. Posao je to koji bi škveru trebao donijeti oko 20 milijuna eura, a moguće kasnije i više, s obzirom na otvorenu mogućnost naknadnog angažmana nakon porinuća.
Za potrebe završetka broda za prijevoz automobila, novogradnje 514, država će se kod HBOR-a zadužiti za 22 milijuna eura, koliko je procijenjeno da će trebati da se ovaj brod zgotovi i proda krajnjem kupcu. Njegov izvorni naručitelj, norveška kompanija Siem, i dalje je vrlo zainteresirana da kupi brod.


Prvu ponudu Norvežana nakon višemjesečnih su pregovora u Vladi bili odbacili, ocjenjujući je preniskom, a odluka da se država sama upusti u završetak broda pokazala se ispravnom jer su iz Siema prije mjesec dana ponovo pokucali na vrata nadležnog ministarstva, s bitno podebljanom ponudom. Navodno, sada nude oko 5 milijuna eura više, odnosno oko 38 milijuna eura, i žele odmah potpisati ugovor. Na upit naše novinarke jesu li razmatrali i hoće li prihvatiti novu ponudu Norvežana, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić kazao je da je ideja da se brod završi i proda na tržištu te da je država preuzela aktivnu ulogu nakon što je cijena koju je zainteresirani kupac nudio bila manja od cijene broda koju je iskazivala ekspertiza Hrvatske brodogradnje-Jadranbrod.


Podizanje cijene


– Sama naša odluka da idemo u izgradnju broda i prodaju rezultirala je podizanjem cijene za više od 20 posto. Vjerujem da će iduće razdoblje donijeti uspješan završetak razgovora o tom brodu, poručio je Ćorić.


Vezano uz izmjenu ranije odluke o izdavanju državnih jamstava Scenicovoj tvrtki MKM Yachts za gradnju polarnog kruzera, ministar Ćorić je na sjednici Vlade objasnio kako je to potrebno učiniti radi usklađenja nove dinamike provedbe ugovora s obzirom na to da su pregovori s poslovnim bankama potrajali dulje od očekivanog. Procjena je da će novi luksuzni »polarac« koštati blizu 170 milijuna eura i prema novoj dinamici trebao bi biti završen do lipnja 2023. godine.