Rok do kraja 2023.

Nizinska pruga: Odobreno 311 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za dionicu Hrvatski Leskovac-Karlovac

Hina

Foto/Roni BRMALJ

Foto/Roni BRMALJ

Ovaj projekt bi trebao biti gotov do kraja listopada 2023. kao dio pruge Rijeka-Zagreb-Budimpešta, koja je ogranak Mediteranskog koridora Transeuropske prometne mreže (TEN-T) te dio 6. europskog željezničkog koridora za teretni promet, koji pokriva mediteransko područjeBRUXELLES – Europska komisija je u četvrtak odobrila investiciju od nešto preko 311 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za dogradnju željeznički pruge Hrvatski Leskovac-Karlovac u duljini 44 kilometra.


Komisija u priopćenju navodi da pruga prolazi kroz gusto naseljeno područje, koje je jedan od glavnih logističkih centara u zemlji i da će ovaj projekt ograničiti ekološki utjecaj prometa pridonoseći prijelazu s cestovnog na željeznički promet kako putnika, tako i robe, smanjiti vrijeme putovanja i povećati sigurnost.


Riječ je o dionici pruge Rijeka-Zagreb.
»Stvaranje i poboljšavanje održivog i ekološkog načina prijevoza ključni je dio naših napora u borbi protiv klimatskih promjena – koju još više pojačavamo s jučerašnjom objavom Europskog zelenog plana.


Ova investicija iz Kohezijskog fonda u jednu od glavnih hrvatskih željezničkih pruga čini upravo to. Osim toga, to neće samo ograničiti utjecaj prometa na okoliš, nego će povećati sigurnost i generirati pozitivni ekonomski učinak«, izjavila je povjerenica za koheziju Elisa Ferreira.


Ovaj projekt bi trebao biti gotov do kraja listopada 2023. kao dio pruge Rijeka-Zagreb-Budimpešta, koja je ogranak Mediteranskog koridora Transeuropske prometne mreže (TEN-T) te dio 6. europskog željezničkog koridora za teretni promet, koji pokriva mediteransko područje.