Priprema sezone

Nastavljaju se pripreme neizvjesne sezone: Dozvoli li korona, Talijani će do Kvarnera – katamaranom

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Namjeravamo od sredine srpnja do kraja kolovoza raditi s dvije linije, od Pescare i Cesenatice do Lošinja, Novalje i Rovinja, te od Civitanove do Lošinja i Hvara, kaže Paolo Gorini, vlasnik agencije GomoviaggiZa talijanske agencije i novinare uoči Uskrsa održane su dvije virtualne prezentacije Kvarnera u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera, Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Predstavništva HTZ-a U Milanu. Uz ostalo, dan je naglasak na ponudu zdravstvenog turizma Kvarnera, što je ključni, tradicionalni i u ovoj godini posebno značajan turistički proizvod.


Tijekom prezentacije kroz kraće promofilmove predstavile su se kvarnerske turističke destinacije s dugom tradicijom u zdravstvenom turizmu – Opatija, Crikvenica i otok Lošinj. Talijansko tržište jedno je od najvažnijih za Kvarner, a i za Hrvatsku, no epidemiološka situacija ni ondje nije dobra, a pandemija je i osiromašila Talijane.


O tome kakva je situacija na ovom značajnom emitivnom tržištu, direktorica predstavništva HTZ-a u Milanu Viviana Vukelić kazala je kako je od 3. do 6. travnja u Italiji bio mini lockdown, a zabranjena su i putovanja između regija.


Uspješne prezentacije
– I u samoj Italiji turista nema, ponovno pokretanje turizma bit će izuzetno sporo i povezano s postupnim popuštanjem mjera, procjepljivanjem, otvaranjem zračnih linija, mjerama na granicama i drugo. S obzirom na navedene okolnosti, fokus turističke branše u Italiji trenutno je na domaćim i gostima iz zemalja u okruženju.


Generalno gledano, turisti iz Italije će se za putovanja odlučivati u zadnji trenutak, gledat će se na cijene, a ključni kriterij bit će i zdravstvena sigurnost, kazala je Vukelić dodajući kako je projekcije kakvi će biti turistički tijekovi u ovoj godini, uz stalna ograničenja i uvođenje iznenadnih i novih mjera putovanja, teško iznositi.


– Međutim, kada govorimo o Hrvatskoj, interes za putovanjima u našu zemlju postoji, što potvrđuju i brojni partneri. U ovim neizvjesnim vremenima važno je održavati prisutnost i vidljivost na tržištu.


Tako smo primjerice u suradnji s TZ-om Kvarnera održali dvije virtualne prezentacije Kvarnera namijenjene talijanskim partnerima, turoperatorima i predstavnicima B2B medija. Uz ljepote i motive Kvarnera, naglasak u prezentaciji stavljen je na sve mjere koje se provode za siguran boravak u destinaciji, kao i na zdravstvenu ponudu Kvarnera, aktivni turizam, gastronomiju…


Prezentacije su bile vrlo uspješne i okupile su 80 sudionika, a najveći broj pitanja odnosio se na post -COVID tretmane na Kvarneru, sportski turizam, putovanja s obitelji i djecom, plaže, navela je direktorica milanskog Predstavništva HTZ-a te istakla kako je vidljivo da svi traže sigurnost i slobodan prostor za distanciranje.


Upravo s tim ciljem na tržištu Italije uskoro se kreće s provedbom kampanje Safe stay in Croatia, potom slijedi B2B kampanja u specijaliziranim turističkim medijima, a nakon toga kreće provedba glavnih pozivnih kampanja.


Inače, na tržištu Italije početkom svibnja će se održati i virtualni sajam BIT u Milanu, dok je sajam BMT u Napoliju najavljen za 28. svibnja.


Zrakoplovna veza


Iako je u Italiji fokus na domaćem gostu, uz ostalo jer ni Italija nije imala niti zimsku ski sezonu, neke agencije razmišljaju o Hrvatskoj. Tako nam je Paolo Gorini, vlasnik agencije Gomoviaggi koja je lani imala katamaransku vezu Lošinja s Italijom, kazao kako i uz činjenicu da je situacija još uvijek jako neizvjesna, pripremaju program za ljeto 2021.


Ovog ljeta planiraju se usredotočiti na najpovoljnije razdoblje za odmor Talijana, a također planiraju uvesti i neke novosti. Već su, naime, ugovorili zrakoplov Dash 8Q400 Croatia Airlinesa za liniju između Splita i Ancone.


Zrakoplov, kapaciteta 76 putnika, letjet će od 31. srpnja do 28. kolovoza, s tri leta tjedno. U Splitu su unajmili i mali brod za krstarenje s 15 kabina, tako da njihovi gosti mogu koristiti let plus krstarenje ako žele. Doznajemo i kako su u pregovorima s talijanskim i hrvatskim brodovlasnicima oko najma katamarana.


– Namjera nam je raditi s dvije linije. Prva je od Pescara i Cesenatica do Lošinja, Novalje i Rovinja. I to, od sredine srpnja do kraja kolovoza s dva tjedna putovanja u Rovinj, dva putovanja tjedno u Lošinj, od kojih će se jedno, ono subotnje, nastaviti za Novalju.


Druga linija koju planiramo je od Civitanove do Lošinja i Hvara, opet od sredine srpnja do kraja kolovoza, s dva putovanja tjedno do Hvara i jednim do Lošinja. Naravno, sve će to ovisiti o razvoju situacije s COVID-19, koja se s nama ružno našalila lani u kolovozu.


Bili smo, naime, prisiljeni zaustaviti liniju sredinom kolovoza, kada smo već imali stotine rezervacija koje smo morali otkazati. No, nadajmo se dobrom u ovoj godini, zaključio je Gorini.