Crno zlato

Nafta poskupjela za jedan i pol posto, ali daljnji rast ograničava širenje koronavirusa u Indiji

Hina

Foto: Gary Cavanagh/iStock

Foto: Gary Cavanagh/iStock

Trgovce posebno brine širenje zaraze u Indiji, trećem po veličini svjetskom potrošaču nafte. Indija bilježi više od 200 tisuća umrlih od posljedica zaraze covidom-19, nakon više od 300 tisuća novih slučajeva zaraze dnevno u proteklih tjedan danaNa svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 1,5 posto jer im podršku pružaju naznake oporavka potražnje, no rast cijena ograničava daljnje brzo širenje koronavirusa u Indiji i nekim drugim velikim državama.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,7 posto, na 67,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,3 posto, na 63,58 dolara.


Tijekom tjedna cijene su dosegnule najviše razine u šest tjedana, a podršku su im pružili podaci koji ukazuju na stabilan oporavak kineskog i američkog gospodarstva, najvećih svjetskih potrošača nafte.
Tako je prošloga tjedna objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju porastao po anualiziranoj stopi od 6,4 posto, više nego što se očekivalo i brže nego u prethodnom kvartalu, što ukazuje na ubrzanje oporavka gospodarstva, nakon golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.


Prošloga je tjedna objavljeno i da je BDP Europske unije u prvom tromjesečju pao za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je pao 0,5 posto. U odnosu na isto lanjsko razdoblje, BDP EU-a pao je, pak, u prvom tromjesečju 1,7 posto, što je najmanji pad od početka pandemije na početku 2020. godine.


Trgovce je ohrabrio i podatak američke vlade da su zalihe derivata pale u prošlom tjednu za 3,3 milijuna barela, a iskorištenost rafinerijskih kapaciteta porasla na 85,4 posto.


“Potražnja za benzinom neznatno je smanjena na tjednoj razini i to je malo razočaralo, ali razočaranje je ublažila činjenica da je potražnja za derivatima snažno porasla”, kazao je Phil Flynn iz Price Futures Groupa.


Potporu tržištu pruža i odluka vodećih proizvođača da će se držati plana o postupnom ublažavanju ograničenja proizvodnje od svibnja do srpnja, koja pokazuje da vjeruju u oporavak potražnje.


Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri procjenjuju da će globalna potražnja za naftom ove godine porasti za šest milijuna barela dnevno, nakon lanjskog pada za 9,5 milijuna barela dnevno.


„Naftni kartel i dalje je uvjeren da su izgledi za potražnju dobri jer se gospodarstva SAD-a i Kine snažno oporavljaju. To je ublažilo zabrinutost zbog rasta broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u Indiji, Japanu i Brazilu”, kazala je Margaret Yang iz DailyFX.


Trgovce posebno brine širenje zaraze u Indiji, trećem po veličini svjetskom potrošaču nafte. Indija bilježi više od 200 tisuća umrlih od posljedica zaraze covidom-19, nakon više od 300 tisuća novih slučajeva zaraze dnevno u proteklih tjedan dana.


Zbog toga su najveći indijski gradovi ponovno ‘zaključani’, što umanjuje izglede za jačanje potražnje za naftom.


U Brazilu je, pak, broj smrtnih slučajeva od koronavirusa premašio 400 tisuća, a zabrinjava i stanje u Japanu.


U cijelom travnju cijene su nafte na svjetskim tržištima porasle između 6 i 8 posto, pa su i analitičari u anketi Reutersa podignuli procjene za cijelu godinu.


Tako sada procjenjuju da će prosječna cijena barela na londonskom tržištu u ovoj godini iznositi 64,17 dolara, dok su prije mjesec dana očekivali prosjek od 63,12 dolara. U prva četiri mjeseca ove godine prosječna cijena iznosila je 62,30 dolara.