Ekologija i turizam

Nacionalni park bogatiji za dva broda: Krkom zaplovili električni katamarani iz Kraljevice

Biljana Savić

Foto Hrvoje Jelavić PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavić PIXSELL

Katamarani na električni pogon, vrijedni 5.807.000,00 kuna izgrađeni su u brodogradilištu Dalmont, prevozit će ukupno sto putnika i četiri člana posade, a osiguran je i smještaj za četiri osobe u invalidskim kolicimaElektrični brodovi iz Kraljevice zaplovili su Nacionalnim parkom Krka. Katamarani na električni pogon, vrijedni 5.807.000,00 kuna izgrađeni su u brodogradilištu Dalmont d.o.o. u Kraljevici, prevozit će ukupno sto putnika i četiri člana posade, a osiguran je i smještaj za četiri osobe u invalidskim kolicima. Tako su »Visovac« i »Miljevci« dva nova katamarana na električni pogon u Nacionalnom parku Krka, a oni će prve putnike dočekati već početkom travnja. Projekt nabave elektrobrodova, koji je jučer predstavljen na Roškom slapu, dio je šireg projekta »Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke«.


Izgrađeni od aluminija


– Brodovi na električni pogon najprihvatljivije su ekološko rješenje, posebice kad su u pitanju zaštićena područja. Sve naše aktivnosti u Javnoj ustanovi Nacionalni park Krka usmjerene su upravo na implementaciju kvalitetnih rješenja koja dugoročno utječu na očuvanje i zaštitu bioraznolikosti rijeke Krke te nam je drago što smo uspješno realizirali i ovaj vrijedan projekt, s potpisom hrvatskih brodograditelja, istaknula je ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Krka Nella Slavica te istaknula da su elektrobrodovi izgrađeni prema najnovijim i najvišim ekološkim i tehnološkim standardima, čime je još jednom potvrđeno višestoljetno umijeće hrvatske brodogradnje.


Na ostvarenu suradnju ponosan je i Ivan Ivić, direktor i vlasnik kraljevičkog brodogradilišta.
– Elektrobrodovi »Visovac« i »Miljevci« ne samo da su prvi takve vrste koji će zaploviti rijekom Krkom i Visovačkim jezerom, već su i prvi katamarani na električni pogon proizvedeni u našem brodogradilištu. Proizvodnja ekološki prihvatljivih brodova obogatila je višestoljetno iskustvo brodogradilišta, pa smo posebno ponosni na činjenicu da će hrvatski elektrobrodovi ploviti upravo hrvatskim nacionalnim parkom te pomoći u očuvanju njegovih nadaleko poznatih bogatstava i ljepota, kazao je Ivić.


Katamarani na električni pogon, dugački su četrnaest metara, svaki od brodova ukupnog je kapaciteta pedeset putnika i dva člana posade, a na palubi je osiguran i prostor za smještaj dviju osoba u invalidskim kolicima. Brodovi su izgrađeni od aluminija visoke kvalitete i čvrstoće, što je imperativ kada su u pitanju kakvoća vode rijeke Krke i ekološki čimbenici koji moraju biti zadovoljeni da bi se živi svijet razvijao neometan čovjekovom prisutnošću.


– Drago nam je što su odsad upravo naši elektrobrodovi dio prometne infrastrukture Nacionalnog parka Krka. Vjerujem da će posjetiteljima Parka pružiti poseban doživljaj pri obilasku ljepota kojima smo ovdje okruženi. Naši se brodovi ističu po visokorazvijenim akumulatorskim baterijama i elektromotorima, koji osiguravaju dovoljnu energiju za osam sati plovidbe, kazao je Robert Miletić, voditelj tehničke službe brodogradilišta Dalmont d. o. o., koji je vodio gradnju dvaju brodova za Nacionalni park Krka.


Solarna elektrana


Novi brodovi na krovnoj konstrukciji imaju solarnu elektranu, koja će u ljetnim mjesecima osigurati dodatnu autonomiju od deset sati. S prosječno 2.647 sunčanih sati godišnje u Šibeniku i 2.377 u Kninu, područje Nacionalnog parka Krka jedno je od najsunčanijih područja u Hrvatskoj, pa je insolacija, kao ekološki prihvatljiv i značajan izvor obnovljive energije, idealno rješenje u službi dugoročnog održivog razvoja.


Nabava elektrobrodova dio je šireg projekta pod nazivom Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, sufinanciranog u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., čiji je završetak planiran za 27. svibnja ove godine. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj za to su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 78.620.719,12 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 80.057.649,15 kuna. Vrijednost projekta je prepoznala i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, koja se priključila kao projektni partner.


Projekt obuhvaća niz infrastrukturnih intervencija unutar Nacionalnog parka Krka – osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, uređenje pješačkih staza, elektrifikaciju brodskog prometa i unapređenje sustava upravljanja sadržajima i posjećivanjem. Opći cilj projekta je aktivirati neiskorišteni turistički i gospodarski potencijal područja sjevernog dijela Nacionalnog parka Krka i postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, što doprinosi ukupnom društvenom, gospodarskom i ekološkom boljitku.