Puni za 15 min

Na Vukovoj Gorici na A6 otvorena prva HEP-ova ultra-brza punionica električnih automobila

Hina

Foto HEP

Foto HEPZAGREB Hrvatska elektroprivreda (HEP) na odmorištu Vukova Gorica pustila je u rad najbržu i tehnološki najnapredniju ultra-brzu punionicu za električne automobile na autocestama u Hrvatskoj, snage 175 kW, koja omogućava punjenje električnog automobila već za 15 minuta, priopćili su u četvrtak iz HEP-a.


Na toj lokaciji, na odmorištu Vukova Gorica na autocesti A6 Zagreb-Rijeka, od prošle su godine u funkciji četiri HEP-ove brze AC/DC punionice, pojedinačne snage 50 kW.


Nakon postavljanja ultra-brze punionice, Vukova Gorica je tako postala jedno od najvažnijih čvorišta e-mobilnosti u Hrvatskoj, ističu iz HEP-a.
Prva HEP-ova ultra-brza punionica postavljena je u sklopu međunarodnog projekta NEXT-E, sufinanciranog iz fondova EU. Ima dva standardizirana DC priključka (ChaDeMo i CCS) te može puniti električno vozilo snagom od 175 kW.


Brzina punjenja na takvoj punionici ovisi o mogućnostima i karakteristikama baterije svakog vozila, a vozila koja mogu iskoristiti pune performanse ultra-brze punionice u prosjeku mogu za oko 15 minuta napuniti bateriju do razine koja omogućava 200 kilometara vožnje.


Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je tim povodom da ultra-brza punionica vozačima električnih automobila maksimalno skraćuje vrijeme stajanja na odmorištu i omogućuje im da što brže dođu do svojih odredišta.


“Planiramo na autocestama postaviti još nekoliko punionica ove ili još veće snage. Prvi smo u Hrvatskoj prepoznali važnost elektrifikacije prometa te smo do danas u hrvatskim gradovima, na međugradskim prometnicama i autocestama postavili više od 120 javnih ELEN punionica“, istaknuo je Barbarić.


HEP, navodi se u priopćenju, u ovom trenutku u realizaciji i planovima ima postavljanje više od stotinu novih punionica širom Hrvatske, koje će uz mrežu postojećih punionica omogućiti sigurnu vožnju električnim automobilom u cijeloj Hrvatskoj. Istovremeno se provode i testiranja svih mogućnosti usluge krajnjim korisnicima i modela naplate s ciljem komercijalizacije usluge.