Olakšanje

Na snazi su tri nova bitna pravilnika: Tko je do jučer odjavio krevete, neće plaćati paušal

Alenka Juričić Bukarica

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Paušalna davanja su za ovu godinu prema najavama smanjena za 50 posto, a pristojbu po noćenju smanjuju samo u općinama i gradovima u kojima je to zatraženo. U PGŽ-u su to Rijeka, Čavle, Cres i LoparS jučerašnjim danom na snagu su stupila tri nova pravilnika Ministarstva turizma i sporta (MINTS) kojima se, uz ostalo, definira smanjenje turističke pristojbe i članarine za iznajmljivače.


Naime, na snagu su stupili Pravilnik o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021., Pravilnik o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) te dopuna Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima turističkih zajednica za plaćanje članarine turističkoj zajednici.


– Naš cilj je održati turistički sustav stabilnim, spremnim za nastavak ove godine, ali i što otpornijim za budućnost. Kroz ove izmjene ukupno smo rasteretili sustav s više od 118 milijuna kuna, što će sasvim sigurno pridonijeti lakšem poslovanju hotela, kampova, privatnih iznajmljivača, OPG-ova, kao i nautičkog sektora, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom donošenja triju pravilnika koji bi, prema procjenama resornog ministarstva, turistički sektor trebali rasteretiti za oko 118 milijuna kuna.


Nove pogodnosti
Naime, prema novim pravilnicima, iznajmljivači paušalisti oslobođeni su plaćanja pola godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni krevet, te u cijelosti za pomoćni krevet za ovu godinu.


S time da paušal neće morati platiti oni koji su kapacitete odjavili do stupanja na snagu pravilnika, dakle do 10. lipnja, i u 2021. godini nisu imali evidentirano niti jedno noćenje prema podacima sustava eVisitor, a ne kako je bilo predloženo u javnom savjetovanju do 1. svibnja.


Ova je odluka ustvari imala i najviše kritika, s obzirom na to da će od plaćanja ove obaveze biti oslobođeni samo oni koji su do ovog datuma odjavili turističke krevete. No, ipak je i to korak naprijed s obzirom na to da su lani oni koji su makar i jedan dan imali registrirane krevete, morali platiti paušal za cijelu godinu.


Iako je bilo najava da bi rokovi dospijeća tri rate paušala trebali biti pomaknuti za mjesec dana, sve ostaje po starom pa prva rata dospijeva 31. srpnja, druga 31. kolovoza, a treća 30. rujna.


Procjenjuje se kako će ukupno oslobođenje po osnovi turističke pristojbe za objekte u domaćinstvu i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja iznositi oko 105 milijuna kuna.


Turistička pristojba koja se plaća po noćenju, od jučer je također smanjena, ali tek u dijelu općina i gradova, i to samo onima koji su i tražili smanjenje.


Turističke članarine


Dakle, u gradovima i općinama koje su zatražile smanjenje, od jučer se po noćenju obračunava niža pristojba, ostali i dalje obračunavaju po odlukama Županijskih skupština koje su donesene krajem prošle godine.


U Primorsko-goranskoj županiji tako su na smanjenje išli Rijeka, Čavle, Cres i Lopar. Konkretno, u Rijeci se turistička pristojba po noćenju od 1. travnja do 30. rujna smanjuje za 16 posto te iznosi 10 kuna, a u ostatku godine za 30 posto, na 7 kuna, Čavle cijelu godinu smanjuju za 20 posto pa će se onda pristojba plaćati 8 kuna, Cres od 1. travnja do 30. rujna za 20 posto te pristojba iznosi 8 kuna, osim u kampovima u kojima je 6,40 kuna, a u Loparu u sezoni za kampove 20 posto te je 8 kuna, a izvan sezone za kampove za 29 posto te se smanjuje na 5 kuna.


Osim smanjenja paušala turističke pristojbe za 50 posto, za 50 posto se također umanjuje visina godišnjeg paušalnog iznosa članarine turističkoj zajednici po osnovnom krevetu, odnosno smještajnoj jedinici, dok će pomoćni kreveti biti oslobođeni 100 posto.


Iznos turističke članarine tako iznosi 22,50 kuna po ležaju. U resornom Ministarstvu navode kako će ukupno oslobođenje po osnovi turističke članarine iznositi više od 13 milijuna kuna.


Dok su ova davanja smanjena, smanjenja za ovu godinu nije bilo kod paušalnog poreza za iznajmljivače.


Nautičarima 20 posto manja obaveza


Novim Pravilnikom od plaćanja dijela turističke pristojbe oslobađaju se i vlasnici plovila i osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma, dakle nautičari, i to za 20 posto paušalnog iznosa turističke pristojbe koja se plaća prema duljini plovila i vremenskom razdoblju boravka na plovilu.


Za turističku pristojbu koja je plaćena u razdoblju od 1. siječnja 2021. godine do stupanja na snagu pravilnika, nautičare se oslobađa plaćanja dijela paušalnog iznosa turističke pristojbe te se produljuje vrijeme važenja plaćene turističke pristojbe za 20 posto razdoblja za koje je pristojba plaćena, ako vrijeme za koje je pristojba plaćena nije proteklo do stupanja na snagu pravilnika.


Crveni i žuti objekti bez davanja


Plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2021. godinu oslobađaju se i osobe čiji su smještajni objekti zbog potresa u 2020. godini označeni kao neuporabljivi (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljivi (žuta oznaka), uz uvjet da nemaju ranije nepodmirenih obveza po osnovi turističke, odnosno boravišne pristojbe.


Od dijela turističke pristojbe oslobađaju se i osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, prema prijedlogu koji su dale regionalne turističke zajednice za područja svojih županija.