Turistička godina

Na naplatu stiglo ulaganje u kvalitetu na Kvarneru: Objekti s 5 zvjezdica imaju čak 30% više noćenja

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Nacionalni park Risnjak bio je domaćin radnog sastanka HTZ-a i turističkih zajednica PGŽ-aU Hrvatskoj je tijekom prvih osam mjeseci ove godine ostvareno 15 milijuna dolazaka i 86,6 milijuna noćenja što je u odnosu na 2019. ukupno 91 posto dolazaka i 96 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju. U kolovozu je, pak, ostvareno 4,6 milijuna dolazaka i 32 milijuna noćenja što je 92 posto dolazaka i 97 posto noćenja iz 2019.


Uspješna godina


O turističkim rezultatima u prvih osam mjeseci u Hrvatskoj, kao i na Kvarneru, bilo je riječi u Nacionalnom parku Risnjak u Crnom Lugu gdje je održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice (HTZ) s predstavnicima turističkih zajednica s područja Primorsko-goranske županije.


Sastanak je vodio direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a koordinaciji su prisustvovali Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, kao i 20 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja županije.
– Ova turistička godina je iznimno uspješna kada govorimo o fizičkim pokazateljima, a uvjeren sam da će to pratiti i financijski pokazatelji, odnosno da ćemo do kraja godine imati i veće prihode – kazao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, podsjetivši na okolnosti u kojima su dostignuti ovi rezultati, a to su pandemija i izbijanje rata u Ukrajini što je utjecalo i na samu pripremu sezone.


Direktor HTZ-a se osvrnuo i na rast cijena inputa turističkom sektoru te kazao kako vjeruje da će Vlada predstaviti mjere već idući tjedan, te da će te mjere ići u smjeru pomoći građanima, ali i gospodarstvu pa tako i turističkom sektoru kako bi se što bolje pripremili za izazovnu i složenu 2023.


Nagodinu će se tako gostima komunicirati i činjenica da Hrvatska postaje dio Schengena i eurozone, što će, kazao je Staničić, dati dodatni zamah turističkim rezultatima.


– Pred nama je posezona za koju su najave vrlo dobre, a kako bi ostvarili što bolje rezultate provest ćemo niz dodatnih promotivnih aktivnosti i kampanja.


To se odnosi na inozemna tržišta poput Njemačke, Slovenije, Italije ili Mađarske, ali i na domaće tržište koje je i ove godine dalo snažan doprinos u ukupnim rezultatima, dodao je direktor HTZ-a.


Neprijavljivanje gostiju


Turistička regija Kvarner je do kraja kolovoza uspjela dostići fizičke pokazatelje iz 2019.


– Na području županije trenutno boravi više od 130.000 gostiju od kojih je najviše Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca, Slovaka i Talijana, izvijestila je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera navevši kako njemačko tržište ima povećanje od čak 5 posto, Austrija je stabilna na noćenjima iz 2019. Češka i Poljska imaju povećanje od 10 do 15 posto…


Ukazala je, međutim, kako se uočava problem neprijavljivanja gostiju.


– Primjećujemo problem neprijavljivanja gostiju, pogotovo u nekomercijalnom smještaju koji ove godine bilježi 30 posto manje gostiju nego 2019.


Na taj način se komercijalni smještaj stavlja u nepovoljan položaj. Isto tako imamo slučajeve da se tijekom glavne sezone u nekim destinacijama povećao broj gostiju čak za pet posto u odnosu na prije pandemije, dok broj djelatnika u hitnoj pomoći, policiji i drugim službama ne povećava.


Dakle, nivo usluga ne prati taj rast broja gostiju i to je nešto o čemu će se u budućnosti morati više razmišljati, istaknula je Peršić Živadinov.


Isto tako ove se zone primjećuje da “na naplatu” dolaze doista značajna ulaganja u rast kvalitete turističke ponude u regiji pa se tako u smještaju s 5 zvjezdica bilježi povećanje broja noćenja od čak 30 posto.


Gosti takvog smještaja su i dobri vanpansionski potrošači. Direktorica županijske TZ ukazala je kako su upravo daljnja ulaganja u kvalitetu temelj održivog razvoja destinacije, kao i da se objekti visoke kategorije najbrže pune i najduže su popunjeni.


Podrška “zelenom srcu”


Istaknula je kako je koordinacijski sastanak održan u Gorskom kotaru upravo kako bi se dala podrška “zelenom srcu” županije. HTZ kroz svoj natječaj za nerazvijene te TZ Kvarnera gotovo u potpunosti financiraju TZ Gorskog kotara, odnosno kompletan marketing i ostalo, što govori o tome koliko je za njih to važno područje.


Ukazala je i kako vesele dobri rezultati koje ovo područje postiže u posljednjim godinama. A i kao u ostatku županije, dobar smještaj, primjerice goranske kuće za odmor visoke kvalitete, popunjen je i 200-ak dana godišnje.


Današnjem sastanku je prisustvovao i Mario Antolić, ravnatelj NP Risnjak, NP-a koji će u ovoj godini premašiti broj posjetitelja iz 2019. godine.


Manje turista, više prihoda


Iz Ministarstva turizma i sporta su priopćili kako je prema podacima Porezne uprave od početka godine do 30. kolovoza u turističkim djelatnostima ukupno fiskalizirano računa u vrijednosti 28 milijardi i 931 milijun kuna, odnosno 64 posto više nego li u istom razdoblju protekle godine. U usporedbi s 2019. godinom fiskalizirano je računa u 38 posto većoj vrijednosti.


– Čestitam cijelom sektoru na ovim izvanrednim rezultatima, a osim turističkog prometa koji je gotovo na razini 2019. godine, posebno zadovoljni možemo biti financijskim rezultatima, koji su i bolji.


Kako je pokazivao sam početak godine, kada smo već u prvom tromjesečju ostvarili veće prihode od stranih turista nego rekordne 2019. godine, tako se i nastavilo te smo u dosadašnjem dijelu godine ostvarili za gotovo 600 milijuna veću vrijednost fiskaliziranih računa nego cijele 2019.


Raduje nas što su i najave za posezonu jako dobre te vjerujem kako će se ovakvi rezultati ostvariti i na razini cijele godine, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


Letovi dobro popunjeni


Govoreći o vraćanju avioprometa u regiju ove sezone, Irena Peršić Živadinov je kazala kako se se i ove godine ulagalo u udruženo oglašavanje što je rezultralo povećanim brojem letova. Letovi su dosta dobro popunjeni.


Pregovori s kompanijama za 2023. su skoro pa gotovi. Nastavlja se suradnja s Easyjetom, Rynairom, LOT-om, Croata Airlinesom i drugim dugogodišnjim partnerima, ali se pregovara i nekim novima.