Kukuljanovo

Mijenja se vizura industrijske zone u Bakru. Na Kukuljanovu grade InterEuropa, Volvo, Scania, JGL, Plodine…

Sanja Gašpert

Gradilišta su na svakom koraku

Gradilišta su na svakom koraku

InterEuropa, Jadroagent, Volvo, Scania, Mersck, Depolink, JGL, LogExspert Three, Trans East Servis, Brodoremont Punat, Manšped, Ferotehna, Elgrad, Iverpan, uz trgovački kompleks s velikim brojem tvrtki, samo je dio dugog popisa imena gospodarskih subjekata koji uskoro dolaze u bakarsku zonuBAKAR – U Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu već se poprilično teško snalaziti s obzirom na to da se vizura prostora Zone iz dana u dan mijenja nevjerojatnom brzinom, sve je više gradilišta, tako da gotovo da i nema prostora u Zoni za koji se danas može reći da je tako izgledao jučer.


Dugoročna strategija


Najveća je to poslovna zona u Hrvatskoj, s više od 200 poslovnih subjekata u kojima je izravno zaposleno oko 5.100 radnika. U proteklom četverogodišnjem razdoblju pokrenuto je 47 investicija. Izgrađeno je dvadeset novih gospodarskih objekata, desetak ih se gradi, a još više je u fazi pripreme.


Ukupna vrijednost svih pokrenutih investicija iznosi oko 1,8 milijardi kuna. U dovršenim objektima već je zaposleno oko tisuću radnika, a po izgradnji svih gospodarskih objekata otvorit će se još tisuću radnih mjesta.
Na prvi pogled pažnju plijeni veliki broj građevinskih strojeva, dizalica, betonskih konstrukcija, ogromne količine građevinskog materijala, kanala, iskopa.


Dinamika kojom se gradi doista je zapanjujuća. Prema riječima bakarskog gradonačelnika Tomislava Klarića, ovo je rezultat dugoročne strategije ulaganja Grada Bakra i vizije razvoja temeljene na pripremi terena, izgradnji gospodarske infrastrukture, sređivanju katastra i brojnim pogodnostima kojima su izašli u susret investitorima.– Naime, Grad Bakar je za realizaciju projekta Gospodarsko središte Hrvatskog primorja, za koji je dobio gotovo deset milijuna kuna bespovratnih sredstava, pored šesnaest milijuna kuna uloženih vlastitih sredstava, već u prvoj godini i tijekom izvođenja radova ispunio ugovorene ciljeve iz ugovora.


Za očekivati je da će u vremenu koje je pred nama u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu izgradnja biti još dinamičnija i veća, kaže gradonačelnik Klarić.


»Nestvarna« najava


Još je prošle godine Grad Bakar najavio najveći investicijski ciklus u svojoj povijesti.


Za hrvatske prilike zvučala je nestvarna najava, koju je prezentirao gradonačelnik Klarić, o tisuću novih radnih mjesta, desetinama novih poslovnih subjekata i stotinama tisuća »kvadrata« zemljišta koja se planiraju popuniti novim halama, cestama i infrastrukturom…, tek godinu dana kasnije na cijelom bakarskom području otvoreno je već tridesetak gradilišta.


Najuočljivija izgradnja je upravo na prostoru Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu.– Trenutačno na području čitave županije, usudit ću se reći i u većem dijelu Hrvatske, na tako malom prostoru, a u tako kratkom vremenu, nema većih ulaganja u izgradnju objekata gospodarske namjene od ove na našem području.


Podatak o gotovo dvije milijarde kuna ulaganja u Gradu Bakru, koji broji tek nešto više od osam tisuća stanovnika, kazuje o kolikom se poslovnom zahvatu radi, ističe Klarić.


Čak 27 novih firmi već je ili započelo izgradnju svojih objekata ili je u raznim fazama pripreme za početak izgradnje.


Tu su i projekti Grada Bakra u izgradnji novih prometnica s infrastrukturom i čak dva nova kružna toka, na što se nadovezuju projekti Industrijske zone Bakar, tvrtke u vlasništvu Grada, koja trenutačno ulaže sredstva u ravnanje platoa i pripremu terena za buduće investitore.


– InterEuropa, Jadroagent, Volvo, Scania, Mersck, Depolink, JGL, LogExspert Three, Trans East Servis, Brodoremont Punat, Manšped, Ferotehna, Elgrad, Iverpan, uz trgovački kompleks s velikim brojem tvrtki, samo je dio dugog popisa imena koja dolaze u bakarsku zonu i čije će reklame i logo uskoro sjati ovim dijelom bakarskog neba.


Po obimu i visini ulaganja za istaknuti je investiciju koja se nalazi na dominantnoj lokaciji, a riječ je o budućem glavnom logističkom i distributivnom centru tvrtke Plodine.


Smješten na površini većoj od 160 tisuća »kvadrata«, od čega će zatvorenog prostora, odnosno hala biti više od 120 tisuća. S planiranih 200 novih djelatnika, zasigurno će pridonijeti viziji Grada Bakra o deset tisuća zaposlenih u Zoni, kaže gradonačelnik Klarić.Kružni tok


Započela je i izgradnja kružnog toka između Vargona i Pevexa, Grad Bakar kreće s izgradnjom još jedne nove prometnice za terene iza Lesnine, a za desetak dana, prema Klarićevim najavama, mogu se na tom prostoru očekivati i građevinski strojevi.


Uskoro će biti završena prometnica i novi kružni tok, koji su u izgradnji iznad tvrtke Ambienti. Projektiraju se platoi i infrastruktura za budući Poslovno-sportski centar s dvoranom i bazenima na platoima A7, koji se naslanjaju na samo naselje Kukuljanovo. Gradonačelnik Tomislav Klarić kaže »to je tek početak«.


– Na natječaj raspisan za osam novih platoa, koji se upravo završavaju, javilo se čak šesnaest novih tvrtki, što dovoljno govori da strategija Grada Bakra i plansko promišljanje daju rezultate.


To je i razlog zbog kojeg smo krenuli s projektiranjem infrastrukture za treću Zonu površine milijun četvornih metara novog zemljišta, sve do granice s općinom Čavle.


Siguran sam da će se ta investicija Grada Bakra isplatiti, jer već sada imamo zainteresirane investitore – zaključuje Klarić.