Ministar financija

Marić: Svi smo gubitnici zbog korone, ostali smo bez 20 milijardi

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Upitan tko su najveći gubitnici u rebalansu za ovu i proračunu za iduću godinu, u izjavi nakon sjednice vlade odgovorio je da smo "gubitnici svi"Proračunski gubitnici zbog korona krize smo svi, jer je covid znatno smanjio proračunske prihode, rekao je u četvrtak ministar financija Zdravko Marić.


Upitan tko su najveći gubitnici u rebalansu za ovu i proračunu za iduću godinu, u izjavi nakon sjednice vlade odgovorio je da smo “gubitnici svi” s obzirom da je “korona” proračunu izbila 20 milijardi kuna prihoda.


No, dodao je da je vlada svojom politikom vođenja javnih financija u razdoblju prije pandemije “stvorila prostor da proračun može uspješno djelovati i reagirati” i u takvim okolnostima.
Marić je najavio i nastavak razgovora sa sindikatima o dinamici povećanja plaća u javnim službama. Ponovio je da vlada ne predlaže smanjivanje tih plaća, koje će, kako je rekao, ovisiti i o ishodu pregovora.


Odgovarajući na pitanje je li eventualni zazor građana od boravka u skupinama zbog straha od koronavirusa utjecao na smanjenje iznosa fiskaliziranih računa, odgovorio je kako podaci pokazuju da je listopad u tome nešto bolji od rujna.


Po njegovim riječima, turizam i ugostiteljstvo su u listopadu na 60 posto lanjskog fiskaliziranog prometa, a rujan je bio nešto ispod toga, maloprodaja “dobro stoji”, a industrija “relativno”.