Pozvao upomoć ministarstvo

Makarski gradonačelnik: Nastavak apartmanizacije mogao bi nas uništiti; komunalna infrastruktura neće izdržati

Hina

Makarska / Foto Zvonimir Barišin / PIXSELL

Makarska / Foto Zvonimir Barišin / PIXSELL

U slučaju izgradnje novih stambenih jedinica, promet u mirovanju, opskrba vodom, javna odvodnja, sve će biti ugroženo, upozorio je Neven IvandićMakarski gradonačelnik Zoran Paunović poručio je u petak da u slučaju nastavka postojećih trendova u turizmu, odnosno ako se ne izmjene zakoni, komunalna infrastruktura neće izdržati već će ih uništiti novi val apartmanizacije, zbog čega je zatražio pomoć Ministarstva turizma.


Paunović je podsjetio da je Makarska jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se angažirao i poslao konkretne primjedbe na nacrt novog zakona, ali ni jedna nije uvažena.


Apelirao je na ministarstvo da posebnu pozornost obrati na gradove koji na papiru imaju visok indeks turističke razvijenosti, a u stvarnosti će im trebati velika pomoć kako bi turizam učinili održivim.
“Kako bismo promijenili trendove i uveli red u prostor trebat će nam značajna financijska sredstva, a ako Makarska bude kategorizirana kao turistički visoko razvijena neće moći privući novac nužan za pokretanje promjena”, kaže Paunović.


U procesu smo izmjena Prostornog plana, koji će dovesti do ukidanja višestambenih građevina i spašavanja preostalog prostora, inače možemo očekivati novi val apartmanizacije. Na ministarstvu je velika odgovornost jer bez njihova pozitivnog mišljenja ne možemo usvojiti konačan prijedlog plana, rekao je.


Neven Ivandić iz Instituta za turizam i autor studije kaže da je Makarska među prvima u Hrvatskoj izradila studiju turističkog nosivog kapaciteta grada, koja je pokazala da ako se postojeći trendovi nastave komunalna infrastruktura neće izdržati.


Trenutno su Makarani i njihovi gosti zadovoljni kvalitetom života, ali u slučaju izgradnje novih stambenih jedinica, promet u mirovanju, opskrba vodom, javna odvodnja, sve će biti ugroženo, upozorio je Ivandić.


Preliminarni rezultati Studije turističkog nosivog kapaciteta grada Makarske pokazali su kako za vrijeme špice sezone u gradu živi 2,2 posjetitelja po stanovniku.


Više od polovice stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, šest od deset Makarana smatra kako postojeća izgrađenost nije prihvatljiva, a od 2017. do 2021. površina izgrađenih stanova je 2,2 puta veća od one u razdoblju od 2012. do 2016. Jednako zabrinjavajuće, procjenjuje se da ima 10.000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva.