Financijsko izvješće

Luka Rijeka 2022. ostvarila bruto dobit od gotovo 77 milijuna kuna

Hina

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Ukupni su prihodi Luke Rijeka lani iznosili 291,2 milijuna kuna i povećani su u odnosu prema godini ranije za 74 postoLuka Rijeka d.d. ostvarila je u 2022. bruto dobit od gotovo 77 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego godinu prije kada je tvrtka imala gubitak od gotovo 28 milijuna kuna, podatak je iz financijskog izvješća objavljenog u utorak na Zagrebačkoj burzi.


Po podatcima iz izvješća, ukupni su prihodi Luke Rijeka lani iznosili 291,2 milijuna kuna i povećani su u odnosu prema godini ranije za 74 posto, dok su ukupni rashodi rasli znatno sporije, za 10 posto, na 234,4 milijuna kuna.


Iz Luke Rijeka kod prihoda izdvajaju rast prihoda od prodaje usluga, koji su prošle godine iznosili 211,9 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 39 posto. Ostali, pak, prihodi od prodaje iznosili su 22,5 milijuna kuna i manji su za 6 posto, pri čemu se objašnjava da je tijekom 2021. značajan prihod ostvaren od prodaje dugotrajne imovine, dok tijekom 2022. nije ostvarena značajnija prodaja dugotrajne imovine.
Tako su poslovni prihodi Luke Rijeka lani iznosili 234,4 milijuna kuna, što je za 41 posto više nego godinu ranije.


Istodobno su, pak, operativni rashodi rasli sporije, za devet posto, na 197,4 milijuna kuna.


EBITDA  je iznosila 57,6 milijuna kuna te je višestruko veća nego godinu prije, kada je bila oko 5,5 milijuna kuna.


Uz nekonsolidirano izvješće, danas je objavljeno i nerevidirano konsolidirano izvješće za grupu Luka Rijeka, koju, uz matično društvo Luka Rijeka, čine i tri tvrtke u 100-postotnom vlasništvu matičnog društva: Luka – prijevoz, Stanovi i  Luka Rijeka Container Depot. Luka Rijeka vlasnik je 49 posto udjela u tvrtki Jadranska vrata, koja upravlja kontejnerskim terminalom Brajdica.


Grupa Luka Rijeka, kako se ističe u izješću, je lani ostvarila odličan financijski rezultat s ostvarenim ukupnim prihodima u iznosu od 279,6 milijuna kuna, što je porast za 42 posto u odnosu na godinu prije.


Uz značajan rast prihoda grupe, pozitivan utjecaj na financijski rezultat učinjen je i na rashodovnog strani, jer su rashodi rasli sporije, za devet posto, na 213,2 milijuna kuna.


Grupa Luka Rijeka lani je ostvarila dobit od 66,4 milijuna kuna, znatno više nego 2021. godine, kada je dobit iznosila 126.515 kuna.


Pritom se napominje kako je, odlukom glavne skupštine Jadranskih vrata, Luci Rijeci isplaćena dividenda za prethodna razdoblja, zaključno sa 2021., od 56,5 milijuna kuna. Budući je taj iznos prikazan u okviru pripisane konsolidirane dobiti u prethodnim izvještajnim razdobljima, u promatranom razdoblju je dobit grupe manja u odnosu na dobit društva, objašnjavaju iz Luke Rijeka u konsolidiranom izvješću.


Iznoseći naturalne pokazatelje prometa, ističu da je grupa Luka Rijeka lani ostvarila rast prometa od 14 posto, s prekrcanih 6,3 milijuna tona tereta.


Pritom je prekrcaj generalnog tereta povećan za devet posto, na 719.094 tona, dok je promet rasutim teretom porastao za četiri posto, na 1,55 milijuna tona.


Najznačajniji rast od 19 posto ostvaren je u kontejnerskom prometu i lani je nešto više od četiri milijuna tona odnosno 520.866 kontejnerskih jedinica (TEU jedinica). Najveći dio tog kontejnerskog prometa, ili 373.343 TEU jedinica, odnosi se na tvrtka Jadranska vrata, koja posluje na kontejnerskom terminalu Brajdici.


U izvješću se ističe i kako je broj zaposlenih u matičnoj kompaniji lani povećan za 29 posto, na 646 radnika, a grupa je na kraju prošle godine imala 664 zaposlena, ili 28 posto više nego krajem 2021. godine.


Povećanje broja zaposlenih, objašnjavaju iz Uprave Luke Rijeka, odraz je promjene poslovne politike jer je odlučeno o zapošljavanju radne snage, umjesto dosadašnjeg uzimanja najamne radne snage, tj. kooperanata.


Produktivnost rada je prošle godine i na razini matične kompanije i na razini grupe povećana za 10 posto, podatak je iz nekonsolidiranog i iz konsolidiranog izvješća Luke Rijeka.


Iz Luke Rijeka u izvješću izdvajaju i lanjska ulaganja – 54 milijuna kuna uloženo je u lučku infrastrukturu, u sklopu CEF projekta Rijeka i CEF projekta Bakar, a na terminalu Škrljevo izgrađena je nova hladnjača, u koju je uloženo 11,4 milijuna kuna pa se očekuje povećanje prometa frigo tereta.


U Container Depot na Škrljevu uložena su 3,4 milijuna pa se planira i  daljni rast kontejnerskog prometa. Uz to, nabavljena su dva “reach stackera” za manipulaciju punih kontejnera, utovarivač i mobilna lučka dizalica te je ugovorena nabavka 10 novih motornih viličara.