Prevažno

Lista za Rijeku o stožernoj riječkoj tvrtki: Javni apel svima da pomognu “3. maju”

Orjana Antešić

Žele optimalno rješenje - Predrag Miletić i Predrag Blečić / Foto M. GRACIN

Žele optimalno rješenje - Predrag Miletić i Predrag Blečić / Foto M. GRACIN

Treći maj stožerna je kompanija kojoj treba pomoći da ponovo postane nositelj i pokretač riječkog gospodarstva, poručio je Predrag Blečić, jer je brodogradilište i dalje u neizvjesnoj borbi za opstanakRIJEKA – Treći maj i brodogradnja prevažni su da bi se na pitanje opstanka riječkog brodogradilišta gledalo samo kao na još jednu tvrtku u nizu. Treći maj stožerna je kompanija kojoj treba pomoći da ponovo postane nositelj i pokretač cjelokupnog riječkog gospodarstva. Aktualna gospodarska i energetska kriza u kojoj smo se našli zorno upućuje koliko je važna jaka proizvodnja i da je potreban strateški zaokret prema reindustrijalizaciji. Dosadašnja makroekonomska politika svih hrvatskih vlada, u kojoj je BDP zasnovan na uslugama, zaduživanju, potrošnji, prodaji imovine i gašenju industriju, potrošena je. Samo proizvodnja i industrija mogu biti jamac i osnova razvoja, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Predrag Blečić ispred Liste za Rijeku.


Kolateralna žrtva


Kako je sam istaknuo, povod pressici skretanje je pozornosti na činjenicu da je riječko brodogradilište i dalje u neizvjesnoj borbi za opstanak, da se krucijalni financijski, tehnološki, strukovni i kadrovski problemi ovog brodogradilišta ne rješavaju.


– Treći maj u ovu je situaciju dospio kao kolateralna žrtva pogrešnog upravljanja i restrukturiranja pulskog brodogradilišta Uljanik, i to valja jasno apostrofirati, kazao je Blečić te dodao kako je upravo ta činjenica na neki način i stvorila obvezu Vladi da pomogne trećemajcima u prevladavanju krize.
– Brodogradnja svugdje u svijetu ima utjecaja na nacionalna gospodarstva i zbog toga uživa direktne i indirektne potpore države na razne načine. Svakoj pomorskoj zemlji, kao što je i Hrvatska, brodogradnja je važna iz strateških razloga, kao i zbog promotivnih utjecaja na ostale gospodarske grane, smatra Blečić.


3. maj, treći maj, Trećemajski navozi moraju opstati / Foto V. KARUZA

Trećemajski navozi moraju opstati / Foto V. KARUZA


Drukčiji pristup


Otegotno je, prema njegovom mišljenju, što se uz brodogradnju stalno vezuje pojam restrukturiranje, što već zvuči izlizano od prečeste upotrebe u scenskim nastupima onih političara i kvazi-menadžera koji, smatra Blečić, malo toga razumiju.


– Restrukturiranje brodogradnje i brodogradilišta zahtijeva jedan potpuno drukčiji pristup bez upotrebe uobičajenih planova, uhodanih tehnika i šabloniziranih postupaka jer brodograđevna djelatnost obiluje specifičnostima koje se ne mogu uspoređivati s tvrtkama i kompanijama koje se ne bave ovakvom vrstom proizvodnje. Već sama činjenica da, nažalost, nijedno restrukturiranje brodogradilišta u Hrvatskoj, pa ni kroz njihovu privatizaciju, nije uspjelo govori u prilog tezi da se brodogradnji pristupa na pogrešan način, ocijenio je Blečić.


S jučerašnje konferencije za novinare Liste za Rijeku odaslan je javni apel svim dionicima koji u tome imaju ili mogu imati značaj i utjecaj, počevši od Vlade, Županije i riječke gradske uprave, ali i svih ostalih koji mogu pomoći da se aktivnije uključe u proces pronalaska optimalnog rješenja za opstanak trećemajskih navoza.